Sagovornici Danasa poručuju Bošku Obradoviću: Govoriš ono što misli Vučić, Karadžić i Mladić su ratni zločinci 1Foto: EPA/ENRIC MARTI

Naša je obaveza da svako dete nauči da su Ratko Mladić i Radovan Karadžić ratni zločinci i da su osuđeni za genocid, a Boško Obradović govori ono što misli Aleksandar Vučić.

Ovako, između ostalog, sagvornici Danasa Aleksandar Olenik, poslanik u budućem sazivu Narodne skupštine i Miloš Urošvić iz Žena u crnom, komentarišu izjavu predsednika Srpskog pokreta Dveri Boška Obradovića da bi nekadašnji predsednik Republike Srpske Radovan Karaždić i bivši komandant Vojske Republike Srpke, osuđeni za ratne zločine i genocid, trebalo da budu na “prvim stranicama istorijskih čitanki kao srpski prvaci koji su sprečili novi genocid nad Srbima na prostorima sadašnje BiH”

“Radovan Кaradžić i Ratko Mladić, oci osnivači RS, ne treba da budu na muralima po zidovima već na prvim stranicama istorijskih čitanki kao srpski prvaci koji su sprečili novi genocid nad Srbima na prostorima sadašnje BiH, treći u istom veku“, napisao je na svom Tviter Obradović.

Dodao je da su “zajedno sa srpskim narodom u BiH, Mladić i Кaradžić ostvarili najveću srpsku pobedu u poslednjih 100 godina, a to je stvaranje naše RS“.

“Dok ne uđu u čitanke, stajaće na muralima ne samo u Beogradu već u čitavom Srpstvu, uprkos volji Haškog tribunala i beogradskih autošovinista“, naveo je Obradović.

Aleksandar Olenik, advokat i narodni poslanik u budućem sazivu Skupštine Srbije, kaže za Danas da je mislio da je nemoguće naći nešto oko čega bi se složio sa Boškom Obradovićem, opisujući ga kao deklarisanog homofoba, desničara, protivnika EU i svih ljudski prava i zagovrnikom ukidanja Vojvodine.

“Ali, život je pun iznenađenja. Tako da se slažem sa njegovom idejom da Radovan Karadžić i Ratko Mladić moraju dobiti mesto u čitankama. Tu se naše slaganje završava. Naša je obaveza da svako dete, još u nižem razredima osnovne škole i u više predmeta, nauči da su Mladić i Karadžić ratni zločinci i da su osuđeni za genocid. Istinito i kvalitetno obrazovanje i informisanje naše dece je najbolji ali i jedini način da se rešimo homofoba, desničara, nasilnika i agresivnih protivnika autonomije Vojvodine”, ukazuje Olenik.

Sagovornici Danasa poručuju Bošku Obradoviću: Govoriš ono što misli Vučić, Karadžić i Mladić su ratni zločinci 2
Foto: Medija centar/Beta

Istovremeno, dodaje naš sagovornik, to je i jedini način da sprečimo buduće ratove i političku zluopotrebu naše dece.

“Kao narodni poslanik predložiću uvođenje dva nova krivična dela, prvo je “poricanje genocida i ratnih zločina”, a drugo “poricanje ustavnog položaja Vojvodine”, kao što je ponižavajuća upotreba pogrdnog termina “severna Srbija”. Samo zatvorskim kaznama se može sprečiti dalje poricanje genocida i ponižavanje Vojvodine i Vojvođana, a status narodnog poslanika biti zakonom određen kao otežavajuća okolnost prilikom odmeravanja kazne”, ističe Olenik za Danas.

Miloš Urošvić iz Žena u crnom ističe za Danas da Boško Obradović “samo govori ono što i misli i oseća i vladajući snsovski režim u Srbiji koga ovaploćuje i lik i delo predsednika Vučića sa čijih ruku kaplje krv”.

Sagovornici Danasa poručuju Bošku Obradoviću: Govoriš ono što misli Vučić, Karadžić i Mladić su ratni zločinci 3
Foto: Srđan Veljović

“Uprkos i još jednom uprkos svim Srbima – nacionalnim radnicima, Srbija se kupa u krvi, kako žrtava genocida u Srebrenici, tako i svih drugih zločina koji su činjeni voljno i sa ogromnom svešću o nekažnjivosti istih – ubijali su zato što im se moglo u naše ime, i zato sve dok ne priznamo kako zločine počinitelja tako i patnje žrtava, nećemo biti čistih ruku, jer od ljudske krvi ruke se ne peru”, naglašava Urošević.

Podsetimo, Radovan Karadžić osuđen je na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici, progona Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Što se tiče Mladića, i on je osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

Osuđen je po 10 od 11 tačaka optužnice. Iako je oslobođen optužbi za genocid u šest opština (Ključ, Kotor Varoš, Sanski Most, Prijedor, Vlasenica i Foča tokom rata u BiH), osuđen je za genocid u Srebrenici, progon, istrebljenje, zločin protiv čovečnosti, ubistvo, nehumano delo prisilnog premeštanja, deportaciju, terorisanje i protivpravne napade na civile, uzimanje talaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari