Haški sud odbio zahteve za prevremeno oslobađanje Stanislava Galića i Jadranka Prlića 1Foto: EPA-EFE/STR

Međunarodni sud u Hagu odbio je zahtev za prevremeno oslobađanje penzionisanog generala Vojske Repulike Srpske Stanislava Galića, osuđenog na doživotni zatvor zbog zločina nad civilima u Sarajevu tokom rata u BiH.

U danas objavljenoj odluci predsednika sudskog Mehanizma Karmela Ađijusa (Carmel Agius) piše da general Galić još nije odslužio dve trećine kazne.

Po pravilu suda, to je nužan uslov da bi zahtev za prevremeno oslobađanje osuđenika uopšte bio razmotren.

Galić (78) je u pritvoru ili zatvoru od hapšenja u decembru 1999.

Sudija Ađijus je protumačio da Galićeva doživotna kazna znači da je osuđen na više od 45 godina zatvora.

Po sudijinoj računici, Galić će dve trećine kazne izdržati 13. decembra 2029. i, stoga, ne može biti razmatrano njegovo prevremeno oslobađanje.

Vlasti Nemačke, u kojoj general Galić izdržava kaznu, obavestile su haški sud još 2014. da, po tamošnjim zakonima, osuđeni posle 15 izdržanih godina ima pravo da bude pušten na uslovnu slobodu.

Sud u Hagu, odnosno njegov predsednik, ima, međutim, nadležnost nad osobama koje je osudio, a ne vlasti zemlje u kojoj oni izdržavaju kaznu.

Generala Galića, koji je tokom rata u BiH bio komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS, Haški tribunal je prvostepenom presudom u decembru 2003. osudio na 20 godina zatvora.

Proglašen je krivim za terorisanje stanovništva Sarajeva snajperisanjem i granatiranjem, 1992-94.

U novembru 2006, apelaciono veće Tribunala je usvojilo žalbu tužilaštva i Galiću izreklo pravosnažnu kaznu doživotnog zatvora.

Iz istog razloga, sudija Ađijus je, kako je danas saopšteno, odbio i zahtev bivšeg lidera Hrvata u BiH Jadranka Prlića da bude oslobđen pre isteka kazne.

U odluci piše da će Prlić dve trećine kazne izdržati u aprilu 2024. i da će tada imati pravo da podnese zahtev za prevremeno oslobađanje.

Nekadašnji predsednik samoproglašene Hrvatske Republike Herceg-Bosna, Prlić je u pritvoru i zatvoru od aprila 2004. kada se doborovoljno predao Tribunalu.

Tribunal ga je 2017. pravosnažno osudio na 25 godina zbog zločina nad Muslimanima u zapadnoj Hercegovini i srednjoj Bosni, 1993-94.

Prlić kaznu služi u Velikoj Britaniji po čijim je zakonima imao pravo da bude pušten na uslovnu slobodu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Haški sud odbio zahteve za prevremeno oslobađanje Stanislava Galića i Jadranka Prlića”

  1. To su sve Nato fore i fazoni,kriv je onaj ko se opire vojnom Nato ufuljavanju a ko podržava može proterivati i ubijati stotine hiljada Srba.Nihov Bog je Lucifer.To je gamad koja će u paklu završiti.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.