Hitler ponudio mir zapadnim silama 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Adolf Hitler saopštio je svoje predloge za uspostavljanje mira i preuređenje Evrope, piše list Vreme. Jedan od zahteva za prekid rata je saziv međunarodne konferencije za rešenje svih otvorenih pitanja.

Hitler ponudio mir zapadnim silama 2“Treba da se obustavi rat. Nemoguće je da jedna međunarodna konferencija, koju treba da odredi sudbina ovoga kontinenta za decenije, radi pod grmljavinom topova ili pod pritiskom mobilisanih armija”, jedan je od zahteva Hitlera.

Predlozi nemačkog lidera mogu se svrstati u šest tačaka. Između ostalog, on traži uspostavljanje jedne nove poljske države koja će garantovati da neće opet postati ognjište požara protiv Nemačke.

Versajski ugovor, ističe on u zahtevima, više ne postoji, a zahteva i novo uređenje međunarodnih tržišta i valuta.

Među predlozima je i smanjenje naoružanja na razumnu meru. On je istakao da će ovo biti njegova poslednja izjava u slučaju da njegovi predlozi ne naiđu na susretljivost kod Engleske i Francuske.

“Mi ćemo se onda boriti”, uzviknuo je Hitler na kraju govora, prenosi Vreme.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

Hitler ponudio mir zapadnim silama 3List Pravda o ovom govoru, za koji se tvrdi da je piše kao o danu sudbonosne prekretnice jer ukoliko Francuska i Engleska ne prihvate uslove rat će se nastaviti najefikasnijim i najjačim sredstvima kojima raspolaže Nemačka i „u kojima je nepobediva“.

Engleska je obećala, prenosi Pravde, da će proučiti svaki predlog, a Nemačka će sa druge strane morati da odgovori da li smatra da je baza koju predlažu zapadne sile prihvatljiva i da li su učinjene zamerke takve priride da se prepreke mogu otkloniti.

Ovaj poslednji odgovor Nemačke, neće moći da bude predat pre konsultovanja sa Italijom i Rusijom jer je tako predviđeno njihovim međusovnim sporazumom, podseća Pravda.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.