U hlađenje reaktora u „Fukušimi 1“ uskoro bi trebalo da se uključe i vodeni topovi, a uprava centrale izrazila je nadu da će uskoro ponovo uspostaviti dotok struje do postrojenja, što je neophodno da se reaktiviraju sistemi za hlađenje zaustavljeni u petak, kao i rezervni generatori. „Ako uspemo da vratimo struju, moći ćemo da aktiviramo razne električne pumpe i da ulijemo vodu u reaktore i bazene za potrošeno nuklearno gorivo“, rekla je predstavnica kompanije Tokio elektrik pauer koja upravlja „Fukušimom 1“.

Zbog katastrofe koja je zadesila zemlju i oštre zime stanovnici regiona Tohoku prinuđeni su da žive u siromaštvu, navodi sajt Kahoku onlajn. Iz ugroženih oblasti prefekture Fukušima preko granice je evakuisano 15.000 ljudi. Uprava aerodroma Sendai, koji je pretrpeo ozbiljnu štetu zbog cunamija, saopštila je da su ruševine uklonjene, dok na aerodrom sleću helikopteri s paketima humanitarne pomoći iz raznih zemalja, pored ostalih iz SAD. Na aerodromu, međutim, nije obnovljen putnički avionski saobraćaj. I radovi na obnovi luke u Sendaiju su u završnoj fazi, navodi portal.

Predsednik SAD Barak Obama razgovarao je u sredu uveče s japanskim premijerom Naoto Kanom o oporavku Japana od posledica cunamija i zemljotresa i o nuklearnoj krizi koja je u toku zbog centrale „Fukušima 1“, javlja agencija AP, prenosi Beta. Obama je obećao konstantnu podršku svom bliskom prijatelju i savezniku i „izrazio ogromno divljenje za karakter i rešenost japanskog naroda“, saopšteno je iz Bele kuće.

U međuvremenu, predstavnica kineskog ministarstva spoljnih poslova izjavila je da Kina očekuje da će od Japana dobiti „svrsishodne i precizne“ informacije o nuklearnim reaktorima, govoreći o opasnosti od radioaktivnosti po kinesko stanovništvo iz atomske centrale Fukušima. „Nadamo se da će japanska strana javno saopštiti informacije, kao i svoje procene i predviđanja i to na svrsishodan i precizan način“, rekla je Jiang Ju na redovnoj konferenciji za novinare.

Stanovništvo u Kini sve više strahuje da bi povišeni nivo radioaktivnosti mogao da dospe i do njihove zemlje u slučaju nuklearne katastrofe u centrali Fukušima. Japanski reaktori koji su pretrpeli seriju eksplozija i požara proteklih dana nalaze se na 1.000 kilometara od kineske provincije Džilin na severoistoku zemlje i oko 2.000 kilometara daleko od Pekinga.

Zabrinuti stanovnici Pekinga, Šangaja i drugih delova Kine nagrnuli su u prodavnice u potrazi za solju, u pogrešnom uverenju da će ih ona zaštititi od radijacije, javlja agencija AP, prenosi Beta. Panika u kineskim gradovima izazvana je velikom količinom protivrečnih informacija u tom regionu, mada, kako dodaje AP, malo je verovatno da bi radijacija iz oštećene japanske centrale mogla uopšte da dopre do Kine. U poslednjih nekoliko dana supermarketi u Pekingu i mnogim drugim gradovima ostali su bez soli. Na internet portalu sina.com juče je objavljeno da je cena soli skočila od pet do deset puta u južnom gradu Guangdongu.

Nivo radijacije na ruskom ostrvu Sahalin na krajnjem Dalekom istoku koji se graniči s Japanom u okvirima je dozvoljenog, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije Rusije. Sajt tog ministarstva prenosi trenutnu situaciju u vezi s nivoom radijacije, a Gajgerov brojač pokazuje da iznosi 11 mikrorendgena na čas, dok je maksimalni dozvoljeni nivo 30 mikrorendgena na čas. Ministarstvo navodi da odstupanje od normalnog nivoa radijacije nije zabeleženo ni u jednom regionu Sahalina. Pretnje od povišene radijacije po stanovništvo nema, a takva opasnost se i ne predviđa, navodi rusko ministarstvo i poziva građane da ne veruju informacijama o nivou radijacije iz neproverenih izvora.

Međutim, u Primorski kraj je zbog blizine Japana stigla humanitarna pomoć iz Turske, saopštila je šefica regionalnog odeljenja Crvenog krsta. Reč je o odeći, pokrivačima, poljskim krevetima, rekla je ona, ali je dodala da Primorskom kraju ne preti povećani nivo radijacije. Ruske zdravstvene vlasti su saopštile da su počele kontrolu radijacije na avionima koji stižu iz Tokija.