Hočevar: Lažna solidarnost je greh 1Foto: FoNet/TV FoNet

„Jedno od najtragičnijih obeležja današnjice leži u tome što je vera pogrešno shvaćena i negativno predstavljena“, ocenio je beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar u Uskršnjoj poslanici.

– Čak i toliki vernici nemaju o njoj celovito saznanje. Oni ne poznaju ni velika Božja dela u istoriji. Većina ljudi, pre svega, ne veruje dosledno u Boga Stvoritelja, istakao je nadbiskup Hočevar. On je ocenio da mnogi žive kao da Boga nema i ponašaju se kao da su oni sami jedini gospodari svega stvorenog, pa i svog tela. „Šta reći o našem poznavanju istorije uopšte, o istoriji izabranja Božjeg naroda, o značaju čitave Božje objave i posebno, o Isusu Hristu, o Njegovoj Crkvi? Setimo se samo kakve sve interpretacije susrećemo u medijima“, ukazao je Hočevar, koji je poručio da su sva zla koja su prisutna u nama, među nama i u našim društvima – plod greha, kako istočnog greha, tako i naših ličnih grehova, ali i onih kolektivnih. „A kolektivni greh je u našoj lažnoj solidarnosti, kada svesno saučestvujemo u koruptivnim delima, podržavamo zle navike i sva loša i nemoralna usmerenja u društvima kojima pripadamo“, objasnio je Hočevar. On je, kao „tragičnu činjenicu“, ocenio to da se današnji čovek uglavnom živi samo telesnim i zemaljskim životom, i da se nije istinski oslobodio sebičnosti i samodovoljnosti. Hočevar je podsetio i na to da je Isus pokazao „kako se vaskrsava u novi život zajedništva, to jest ljubavi“. Svojim vaskrsnućem, ističe nadbiskup, „samo On je zaista pobedio izvore i uzroke smrti, umora, zaborava, sebičnosti, mržnje, svađe i ratova, svojom pobedonosnom snagom, samo On tako snažno utemeljuje budućnost“.

„Treba zato odmah i neposredno da se zapitamo: zašto je danas toliko neesporazuma i problema i u Crkvi i u svetu“, istakao je Hočevar, dodajući da bi ovaj praznik trebalo svima da pomogne da otvore oči i da se konačno otvore razumevanju za sva „Sveta pisma“.