Hoti zabrinut zbog povlačenja ambasade SAD iz procesa izbora tužilaca 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova Avdulah Hoti izrazio je zabrinutost nakon što se američka ambasada danas povukla iz procesa nadzora izbora novih članova Tužilačkog saveta Kosova i izbora glavnih tužilaca.

Hoti je na Fejsbuku napisao da zabrinutost ambasade SAD treba vrlo ozbiljno shvatiti.

„Samo transparentan proces, bez ikakvog sukoba interesa ili političkog uticaja, osigurava izbor na osnovu zasluga“, kazao je Hoti.

Kosovski premijer je podvukao da Vlada Kosova, preko Ministarstva pravde, „radi na reformi pravosuđa, uključujući i tužilaštvo, i ovaj proces će osigurati transparentan pravosudni sistem“.

Američka ambasada odustala je od nadgledanja konkursa za glavne tužioce zbog nedostatka transparentnosti koja je dovela do radikalno uništenog procesa, kaže se u otvorenom pismu ove ambasade.

Do ovakve odluke je došlo jer u ambasadi SAD smatraju da bi se njihovo dalje uključivanje moglo pogrešno protumačiti kao odobravanje ovog razorenog sistema.

Ambasada SAD na Kosovu je proces izbora novih članova Tužilačkog saveta Kosova i glavnih tužilaca videla kao nedemokratski i nimalo transparentan sistem pa su stoga reagovali otvorenim pismom, napisavši da se ograđuju od ovog procesa, jer su tužioci izabrani zbog svojih političkih veza, a ne zbog zasluga.

„Ambasada Sjedinjenih Američkih Država godinama je igrala mentorsku i nadzornu ulogu u procesu izbora članova Tužilačkog saveta Kosova i glavnih tužilaca. Na nesreću, verujemo da su ovi procesi sada radikalno uništeni. Njima nedostaje transparentnost i podložni su sve većem sukobu interesa. Kako bi se dalje uključivanje ambasade moglo pogrešno protumačiti kao odobravanje ovog razorenog sistema, više nećemo učestvovati“, rekli su u ambasadi SAD.

Prema njima, tužioci bi trebalo da budu izabrani na osnovu kvalifikacija, a ne političkih veza i bliskosti.

Takođe su zatražili podršku ministru pravde Selimu Selimiju u njegovim naporima da se oceni funkcionalnost pravnog sistema.

„Promene pravnog okvira na kojima se zasniva sistem tužilaštva potrebne su da bi se obnovila transparentnost i pravda u ovom sistemu. Stoga pozivamo sve strane da podrže napore ministra pravde da što pre završi pregled funkcionalnosti“, dodaje se u pismu ambasade SAD.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.