Ambasada SAD odustala od nadgledanja konkursa za glavne tužioce Kosova 1Foto: Pixabay / gagnonm1993

Američka ambasada na Kosovu odustala je od nadgledanja konkursa za glavne tužioce zbog nedostatka transparentnosti koji je doveo do radikalno uništenog procesa, saopšteno je u otvorenom pismu te ambasade.

Kako prenosi portal Insajderi.com u ambasadi SAD u Prištini smatraju da bi se njihovo dalje uključivanje moglo pogrešno protumačiti kao odobravanje tog razorenog sistema.

Ambasada SAD na Kosovu videla je izbore novih članova Tužilačkog saveta Kosova i glavnih tužilaca kao nedemokratski i nimalo transparentan sistem pa su stoga reagovali otvorenim pismom, uz ograđivanje od tog procesa, jer su tužioci izabrani zbog svojih političkih veza, a ne zbog zasluga.

„Ambasada Sjedinjenih Američkih Država godinama je igrala mentorsku i nadzornu ulogu u procesu izbora članova Tužilačkog saveta Kosova i glavnih tužilaca. Na nesreću, verujemo da su ovi procesi sada radikalno uništeni. Njima nedostaje transparentnost i podložni su sve većem sukobu interesa. Kako bi se dalje uključivanje ambasade moglo pogrešno protumačiti kao odobravanje ovog razorenog sistema, više nećemo učestvovati“, rekli su u ambasadi.

Prema njima, tužioci bi trebalo da budu izabrani na osnovu kvalifikacija, a ne političkih veza i bliskosti.

Takođe su zatražili podršku ministru pravde Selimu Selimiju u njegovim naporima da se oceni funkcionalnost pravnog sistema.

„Promene pravnog okvira na kojima se zasniva sistem tužilaštva potrebne su da bi se obnovila transparentnost i pravda u ovom sistemu. Stoga pozivamo sve strane da podrže napore ministra pravde da što pre završi pregled funkcionalnosti“, dodali su ambasade.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.