Foto: FI/ ranjithd

Ponovo se pomoć naroda Sjedinjenih Američkih Država koristi da bi se dokazivale neverovatne teorije zavere koje su u službi izbornih kampanja u Bosni i Hercegovini, stoji u današnjem saopštenju ambasade, prenosi N1 Sarajevo.

Predsednik je juče na konferenciji za medije u Banjaluci komentarisao sporazum Vijeća ministara BiH sa USAID-om o raspodeli osam miliona dolara za projekte. Dodik je naveo da je to bilo mimo dosadašnjih procedura i znanja Republike Srpske, i ocenio da je „vreme da se pobunimo na tu temu“. On je rekao da USAID radi pod plaštom borbe protiv korupcije, a da se zapravo radi o „mešanju u unutrašnje stvari države“.

„Ranije to nije moglo da se dešava. USAID je mogao da donira sredstva zajedničkim institucijama i da se implementacija vrši predviđeno zakonima Republike Srpske i BiH. Meša se u unutrašnji život BiH, na bazi prakse koja je ranije osmišljena u američkoj ambasadi, i ide na to da se zaobiđu procedure. Dodeljuju se institucijama i organima koji su prikriveni, to je mešanje u unutrašnje stvari, bez obzira što imaju prividnu saglasnost“, poručio je Dodik.

Misija Ambasade SAD-a u BiH je odbacila Dodikove optužbe ocenivši ih kao „izbornu kampanju“.

„Ponovo se pomoć naroda Sjedinjenih Američkih Država koristi da bi se dokazivale neverovatne teorije zavere koje su u službi izbornih kampanja u Bosni i Hercegovini. Prema procenama, Sjedinjene Američke Države do sada su uložile gotovo dve milijarde dolara u rekonstrukciju i izgradnju demokratskih institucija u BiH“, navodi se u saopštenju.

Kako bi se osigurala transparentnost i partnerski odnos sa vladama u Bosni i Hercegovini, dodaje se u saopštenju, USAID je u proteklih šest meseci radio na pripremi Okvirnog sporazuma sa Vijećem ministara BiH u svrhu definisnja programa za borbu protiv korupcije. „Ovo je tek prvi korak. O konkretnim detaljima programa se upravo sada razgovara sa bh. vlastima. Planirani programi bi trebalo da predstavljaju nastavak dosadašnjih napora u borbi protiv korupcije posredstvom automatizacije vladinih sistema, poboljšanja procesa javnih nabavki, podrške javnom nadzoru nad potrošnjom vlasti. Kao i uvek, Vlada SAD svoje projekte implementira uz punu koordinaciju sa domaćim vlastima i u skladu sa domaćim zakonima. Lažne optužbe Milorada Dodika na račun projekta koji za cilj ima borbu protiv korupcije u javnom sektoru trebale bi da podstaknu pitanja o njegovoj predanosti transparentnoj i efikasnoj vladavini, kao i o njegovim ličnim motivima, imajući u vidu nedavne izvještaje o nekretninama i drugoj imovini u njegovom posedu“, stoji u saopštenju Ambasade.

Tekući programi Vlade SAD usmereni su na podršku reformskim procesima u zemlji, podsticanje ekonomskog razvoja, poboljšanje bezbednosti i osnaživanje civilnog sektora, uključujući i nezavisne medije, stoji u saopštenju u kom se dodaje da su ponosnina sve to.

„Pokušaji da se javnost zavede i da se zaplaše organizacije i pojedinci koji su posvećeni izgradnji bolje Bosne i Hercegovine su neprihvatljivi i nedemokratski“, zaključuje se u saopštenju.