Foto: Humanitarna organizacija 28

Kako se navodi u saopštenju, pošiljka koja stiže iz Luisvila, Kentaki, treba da stigne u Srbiju pre Nove godine, a sadrži neophodne mašine za anesteziju, rendgen, mašine za ultrazvuk i EKG, električne bolničke krevete, neophodne monitore i ostale stvari koje su tražile bolnice širom regiona. Očekujemo da će vrednost ukupne pomoći tokom praznika preći iznos od milion dolara.

Kontejner će stići u medicinski centar Niš, gde će neka od opreme ostati, dok će druga biti poslata bolnicama i klinikama širom Srbije, Republike Srpske, Krajine i Crne Gore, ističu u saopštenju. Humanitarna organizacija „28. jun“ već duže vremena sarađuje sa medicinskim centrom u Nišu gde je 2013. već poslata medicinska oprema u vrednosti od 500.000 dolara, koju je direktor medicinskog centra Zoran Radovanović procenio kao „jednu od najvećih donacija“ koju je Srbija primila.

Ova humanitarna organizacija je multinacionalna i bavi se humanitarnim, socijalnim i filantropskim radom, a u maju ove godine postala je prva dobrotvorna organizacija iz bivše Jugoslavije kojoj je dodeljen poseban konsultativni status pri Ujedinjenim nacijama.

Osnovana je 2011. godine, a registrovana 2012.godine u Kanadi kao neprofitna organizacija. Kroz različite projekte koji su realizovani prikupljeno je više od 184 tone humanitarne, medicinske i pomoći u vanrednim situacijama u vrednosti od preko 6,1 miliona dolara.