Foto: Stefana Savić

Prema njegovim rečima, ključna novina u predlogu koji je uradio Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja je uvođenje informatike i računarstva kao obaveznog predmeta, koji se realizuje sa jednim časom nedeljno u petom i šestom razredu, a u sedmom i osmom kao blok nastava sa fondom od 30 časova godišnje. Umesto tehničkog i informatičkog obrazovanja uvodi se novi predmet tehnika i tehnologija, koji u odnosu na postojeći predmet menja i način realizacije u sedmom i u osmom razredu, pa će umesto dva, učenici imati jedan čas nedeljno plus blok od 30 časova na godišnjem nivou.

– Predlog novog nastavnog plana za drugi ciklus osnovne škole deluje kao zaokružen dokument, ali je generalni minus rešenje sa uvođenjem blok nastave. Nisam pristalica blok nastave, jer ona može izazvati probleme u organizaciji nastave u osnovnim školama – ističe Lipkovski.
On dodaje da je predviđena i promena u sadašnjem predmetu fizičko vaspitanje koje će se ubuduće zvati fizičko i zdravstveno vaspitanje, pa će biti izmena i u programu tog predmeta.

– Treći čas fizičkog vaspitanja je, kako je bilo najavljeno, prebačen u obavezne vannastavne aktivnosti za koje je predviđeno 1,5 čas nedeljno. To znači da se fizičke aktivnosti ne računaju u fond nedeljnog opterećenja učenika, ali je ključno pitanje da li će se i kako računati u normu nastavnika koji ih izvode. Pretpostavljam da će to pitanje postaviti i stručna društva nastavnika fizičkog vaspitanja i profesori fakulteta koji školuju taj kadar. Problematičan je i način realizacije obaveznih fizičkih aktivnosti, s obzirom da je predviđeno da to svaka škola definiše svojim školskim programom i godišnjim planom rada – ukazuje Lipkovski.

Na komentar Danasa da će stručna društva nastavnika fizičkog i tehničkog obrazovanja sigurno biti protiv pomenutih promena jer se svako bori za što veći fond časova, Lipkovski odgovara da je „normalno da gledaju status svojih nastavnika koji su imali punu normu, jer će se, ukoliko se ona smanji, otvoriti problem tehnoloških viškova“.

– Viškova će sigurno biti i zbog toga što su izborni predmeti faktički ukinuti u nastavnom planu. Postoji mišljenje da su oni dosad služili za namirivanje norme nekih nastavnika, ali to nije sasvim tačno. Recimo, uvođenje šaha kao izbornog predmeta je inovacija koja je dovela do pozitivnih efekata – smatra Lipkovski, napominjući da će NPS tražiti od Ministarstva prosvete projekciju kako će predložene promene u nastavnom planu uticati na broj nastavnika pojedinih predmeta.
Na pitanje da li je NPS pod pritiskom da mora usvojiti pomenute dokumente, jer se lane našao na meti kritika što informatika nije ušla u škole kao obavezan predmet, Lipkovski je izričit:

– Odbijam bilo kakav pritisak. Nacionalni prosvetni savet će raditi po zakonu i na osnovu mišljenja stručnjaka i stručne zajednice, a na Ministarstvu prosvete je da li će da prihvati naše odluke ili ne. Mi smo tražili da se proveri niz parametara pre nego što se uvede obavezna informatika. Te dileme su otvorene još u junu prošle godine, ali do danas nismo dobili odgovore. Jedno od ključnih pitanja je opremljenost škola. Prema mojim nezvaničnim saznanjima, nedostaje oko 2.500 računara. Da li će oni biti nabavljeni do 1. septembra i kako – da li iz donacija, kredita…? Pitanje je takođe da li osnovne škole imaju pristup internetu, da li ima dovoljno kvalifikovanih nastavnika informatike i ko će biti zadužen za tehničko održavanje računara u školama, jer bez toga nema smisla govoriti o obaveznoj informatici – ukazuje Lipkovski.

Odgovore na pomenuta pitanja NPS očekuje od nadležnih do naredne sednice, a u međuvremenu će Savet preko svojih članova iz stručnih društava pokrenuti širu raspravu o predloženom planu i programu, kako bi se više čuo glas nastavnika.

Veronauka i građansko obavezni

Status veronauke i građanskog vaspitanja ostaje nepromenjen. Iako oni u predlogu novog nastavnog plana spadaju u izborne predmete (sada su u grupi obaveznih izbornih) svaki učenik je obavezan da se opredeli za jedan od njih. Isti status ima i drugi strani jezik.

Danas protest prosvetara ispred Vlade

Beograd – Članovi Unije sindikata prosvetnih radnika najavili su za danas protest ispred zgrade Vlade Srbije, nezadovoljni što ni posle dve godine država nije ispunila sporazum o rešavanju spornih pitanja, koji su četiri reprezentativna sindikata potpisala sa tadašnjim ministrima prosvete i državne uprave nakon višemesečnog štrajka tokom školske 2014/15. godine. U školama članicama Unije časovi će danas biti skraćeni na 30 minuta.
Taj sindikat traži isplatu jednokratne novčane pomoći zaposlenima u obrazovanju, zaostalih nagrada, kao i uvođenje platnih razreda u ceo javni sektor. Unija ima članstvo u 736 osnovnih i srednjih škola u Srbiji.
V. A.