Italijanski Nacionalni institut zdravlja: U domovima za stare umrla najmanje 6.773 štićenika 1Foto: EPA-EFE/ANDREA FASANI

Italijanski Nacionalni institut zdravlja saopštio je danas da su od 1. februara u domovima za stare umrla najmanje 6.773 štićenika, a najmanje 40 odsto je imalo potvrđenenu infekciju korona virusom, što je Svetska zdravstvena organizacija okvalifikovala kao masakr.

Upozorava se da je taj broj sigurno veći, jer Institut nema podatke za sve domove i, što je još gore, veoma malo njhovih korisnika je testirano, pa je nemoguće utvrditi ko je sve bio zaražen.

U Bergamu su sigurno potvrđene 534 smrti testiranih štićenika domova, a u Milanu 749. Institut navodi da je drastičan primer ulaska virusa u domove za stare registrovan u malom mestu Roka di Papa, nedaleko od Rima, gde je u domu San Rafaele poztivan test imalo 148 korisnika, a u čitavom gradiću je bilo samo 11 zaraženih.

Dom je nakon toga blokiran i svi koji su u njemu stavljeni su u karantin, a gadonačelnica Veronika Ćimino rekla je da menadžment nije želeo da sarađuje sa gradskim vlastima kada su određivane mere zaštite.

Policija je na kraju podnela prijavu protiv odgovrnih i tužilaštvo je pokrenulo istragu, a Ćimino je za AP rekla da je apsurdno da jedna privatna ustanova tog tipa ugrozi zdravlje i živote tako osetljive kategorije ljudi.

Istrage se vode i u mnogim drugim staračkim domovima, uključujući i Pio Alberto Trivulzio u Milanu, koji ima 1.000 korisnika, od kojih su 143 umrla, a zaposleni su rekli da im je menadžment zabanio da nose zaštitnu opremu i maske da ne bi plašili ljude.

Istragu o dešavanjima u tom domu zasebno je pokrenulo i Mistarstvo zdravlja.

Predstavnik Svetske zdavstvene organizacije Ranijeri Gvera oceno je da je to što se dešava u domovima za stare u Italiji „masakr“ i da bi to trebalo da natera vladu da se zapita kako se vodi briga o starim ljudima.

„Ja sam deo organizacije koja pita italijansku vladu: šta se desilo i zašto“, rekao je Gvera, a isto pitanje postavljaju i članovi porodica umrlih.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Italijanski Nacionalni institut zdravlja: U domovima za stare umrla najmanje 6.773 štićenika”

  1. Gde su sada verni čitaoci ovog portala, da malo blate i pljuju naš zdravstveni sistem. Nema ih na ovim vestima, samo na Basarinim i slučnim tekstovima. Rizikujem da ne zovu botom, ali baš me briga, ovo je moj prvi komentar i nadam se poslednji (ako uopšte bude objavljen). Sa ostrašćenim ljudima nema smisla polemisati. Pozivam sve građane ove naše napaćene zemljice da pogledaju brojeve vezane za epidemiju, i da razmisle da li bi iko u Srbiji trebao da preživi ovu bolest, kada u daleko bogatijim i demokratskijim i tehnološki superiornijim zemljama ljudi umiru kao muve. Manite se politikantsva i udružimo snage da preživimo, a posle udri po politici. Inace sam zdravstveni radnik 30 godina i znam da bi moglo biti i bolje, ali iz priloženog se vidi da može biti i puno gore. Pozdrav

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.