Foto: Arhiv "Vakat je"

Republičkoj izbornoj komisij (RIK) svoju kandidaturu predala je izborna lista „Vakat je“ čiji je nosilac prof. dr Sait Kačapor. RIK je prihvatila ovu listu i ona će na glasačkom listiću biti pod brojem tri. Lista ima 35 kandidata i njenua kandidatura podržana je sa 1.030 potpisa. Nosilac ove liste Kaćapor je objasnio da je reč o listi nezavisnih intelektualaca i stručnjaka iz svih oblasti, koji na odgovoran i drugačiji pristup mogu da odgovore na sve zadatke koje ima Nacionalni savet Bošnjaka.

– Vakat je za promene kursa rada BNV, institucija koja mora da služi svim Bošnjacima, ne samo onima koji žive u Sandžaku, već u celoj Srbiji, kako bi na što bolji način sačuvali svoju istoriju, tradiciju i kulturu i sticali prava iz oblasti obrazovanja i informisanja – rekao je Kačapor nakon predaje liste i dodao da se na listi „Vakat je“ nalaze „i oni koji dolaze iz različitih partija, ali oni učestvuju kao pojedinci i vrsni stručnjaci, sa namerom da doprinesu što boljem položaju Bošnjaka u Srbiji“.

Ostale dve liste, prva „Samoopredeljenje – dr Sulejman Ugljanin“ i druga „Bošnjačka matica akademik Muamer Zukorlić muftija“, duboko su zagazile u predizbornu kampanju. Zajedničko za sve tri liste je što su njeni nosioci nekada bili bliski saradnici.Ugljanin i Zukorlić su zajedno osnivali SDA Sandžaka, a i Mešihat Islamske zajednice (IZ) Sandžaka, kada je Zukorlić postao muftija. Kasnije su im se putevi razišli, pa su postali i veliki politički protivnici.Ugljanin i Kaćapor su bili protivkandidati na direktnim izborima za predsednika opštine Novi Pazar 2004.godine. U to vreme Kačapor je bio rektor na Zukorlićevom Internacionalnom univerzitetu. Prva mesta na Ugljaninovoj i Zukorlićevoj listi „rezervisana“ su za njihove najbliže partijske saradnike, a na trećoj listi našli su se nekada visokopozicionirani kadrovi političkih opcija koje predvode ova dvojica bošnjačkih lidera.

Lista „Samoopredeljenje“ je promovisana u svih šest sandžačkih opština. Posebno su predstavljani kadrovi iz opštine-domaćina skupa, koji su uz Ugljanina bili glavni govornici. Lider „Samoopredeljenja“ je poručio da „kada se Bošnjaci budu izjasnili za „Samoopredeljenje“ država Srbija i međunarodna zajednica će prihvatiti da su Bošnjaci narod. Ukoliko. Nemate prava, onda ste i u svojoj kući podstanari“.

Nezapaženo je prošla Ugljaninova izjava na promotivnom skupu u Novom Pazaru. Predstavljajući kandidate rekao je da „ako budu istrajni na ovome što hoće, pobediće i napraviće državu. Bošnjaci će biti dobri partneri srpskom narodu, a Sandžak će biti dobar komšija srpskoj državi. Ako opstane srpska država, bićemo komšije“ i pozvao svoje sunarodnike da 4.novembra izađu na glasanje, jer „glasaćemo i izabraćemo bošnjačku narodnu skupštinu, da rešimo i status Sandžaka i status Bošnjaka i da dokažemo da smo sposobni da napravimo državu sposobnih ljudi“.

Ovo su posebno apostrofirali njihovi protivnici sa liste „Bošnjačka matica akademik Muamer Zukorlić muftija“, koji se, u predizbornoj kampanji, prisećaju Ugljaninove zapaljive retorike sa početka devedesetih i pomirljive iz sredine dvehiljaditih godina.

„Samoopredeljenje“ će na izborima za BNV koristiti infrastrukturu SDA Sandžaka, a Bošnjačka matica Stranke pravde i pomirenja (SPP). Ova drga lista je već „izbacila“ slogan „Hej,Bošnjaci, formirasmo gardu za pomirenje i pravdu“. Šef izbornog štaba ta liste i aktuelni većnik Jahja Fehratović ocenio je da je „krajnje vreme da se zaustavi proces neadekvatnog delovanja Veća, kako bi bošnjaci konačno ostvarili svoja prava koja im po Ustavu i zakonu prioadaju“.

Biračka mesta

U šest sandžačkih opština (Novi Pazar,Tutin,Sjenica,Nova Varoš, Priboj i Prijepolje) za izbore za nacionalne savete biće 196 biračkih mesta. Najviše biračkih mesta biće u Novom Pazaru – 61, u Tutinu 49,Sjenici 41, u Prijepolju 33, u Priboju 11 i u novovaroškoj opštini samo jedno.