Izložba "Dijanina deca" od 15. maja u Domu Vojske Srbije 1

Dijana Budisavljević, Austrijanka udata za srpskog hirurga Julija Budisavljevića, spasla je od sigurne smrti više od 7.500 srpskih devojčica i dečaka iz koncentracionog logora Jasenovac u Nezavisnoj državi Hrvatskoj. U sistemu logora Jasenovac ubijeno je oko 20.000 srpske, jevrejske i romske dece.

Na izložbi će biti prezentovane dokumentarne fotografije, transportne liste i  delovi kartoteke koje je o svakom spasenom detetu Dijana vodila. Dokumenta su pronađena u beogradskim, banjalučkim i zagrebačkim arhivima. Izložba donosi i priče o pojedinačnim sudbinama dece koja su ostala u životu zahvaljujući akciji Dijane Budisavljević i njenih saradnika. Koliko dece je vraćeno porodici? Ko je naknadno otkrio svoj identitet? Koliko njih je ostalo da živi ne znajući da su kozaračka, odnosno jasenovačka deca?   

Izložba je deo projekta „Dijanina deca“ koji sadrži i dokumentarni film, koji će uskoro biti emitovan na Prvom programu RTS-a.
Autorka izložbe je Slađana Zarić, a autor arhitekture izložbe Ivan Mangov. Izložba je realizovana u produkciji Ministarstva odbrane RS i Radio-televizije Srbije.