Izloženi zahtevi radnika fabrike duvana 1Foto: Nataša Matović / Univerzitetska biblioteka

Izloženi zahtevi radnika fabrike duvana 2List Vreme piše o tajanstvenom ubistvu sekretara nemačkog konsultanta Valtera Enberga u Njujorku. Enberg je nađen ubijen u svom stanu u Bruklinu. Na njegovoj glavi mogle su se uočiti rane, po čemu se zaključuje da je neposredno pre ubistva vođena borba.

Novi vatrogasci su polagalali praktične i teorijske ispite. Dve čete vatrogasaca obučeno je specijalno za službu u slučaju napada iz vazduha. Obe čete su imale ukupno 40 časova obuke. Nastavnici su se trudili da beogradske trgovce, zanatlije, radnike i činovnike upute na tajnu gašenja požara i bore protiv bojnih otrova, piše list Vreme.

Delegacija radnika Južne Srbije kod direktora Uprave državnih monopola. Delegaciju je predvodio generalni sekretar Glavnog odbora Jugoslovenskog radničkog saveza i izložio želje radnika monopolskih stanica kao i potrebu da se uvede platni i radni uslovi u svim fabrikama duvana i solani Kreka.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

Doneta je Uredba o davanju pomoći porodicama čiji se hranitelji nalaze na vojnoj vežbi. Po toj Uredbi Izloženi zahtevi radnika fabrike duvana 3obrazovan je odbor koji je odmah počeo sa radom. Predsednik Odbora sudija Zindović ističe da je podneto dve i po hiljade molbi, a podeljeno šest stotina hiljada dinara, piše list Pravda.

Velika Britanija, Italija i Sjedinjene Države daju pomoć Finskoj. Britanska vojska je poslala najveće količine ratnog materijala, između ostalog i dvadeset bombardera. Postavlja se pitanje kako će do preko Nemačke stići pomoć od Italijana, mada je do sad stiglo u finske luke 50 do 60 italijanskih aviona, prenosi list Pravda.

Specijalni dopisnik Rojstera, trupama na francuskom ratništvu, javlja da po visovima u blizini francusko-nemačke granice na mnogi metima raspoređeni vojnici i danju i noću koji motre postupke svog neprijatelja. Primer uspešnosti ovakvih operacija su brzo saveznički avioni sprečili izviđače i bombardere neprijateljskih snaga.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.