Izvinjenje Srpskog telegrafa Moniki, njenoj porodici i javnosti 1

Povodom objavljivanja delova iskaza osumnjičenog Ninoslava Jovanovića o zlostavljanju Monike Karimanović redakcija Srpskog telegrafa se izvinila Moniki, njenoj porodici i javnosti.

Kako se navodi u saopštenju, namera redakcije nije bila da se načini šteta žrtvi, već da osumnjičeni ne prođe nekažnjeno i ponovi isto krivično delo.

“Bez obzira na to što i svetski mediji izveštavaju na sličan način kad su u pitanju ist ili slični zločini, to ne treba da bude opravdanje ili izgovor”, precizira se u saopštenju.

Redakcija ističe da će nastaviti izveštavanje o ovom slučaju sa namerom da osumnjičeni bude osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Da podsetimo, Ministarstvo kulture i informisanja ocenilo je da naslovne strane pojedinih današnjih tabloida predstavljaju „dno medijskog nemorala i bestidnosti“ i najavilo da će preduzeti sve mere iz svoje nadležnosti, kao i da očekuje brzu i odlučnu reakciju javnog tužilaštva.

Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je današnje naslovne strane „Srpskog telegrafa“ i „Informera“ kojima se, objavljivanjem iskaza višestruko osuđivanog silovatelja Ninoslava Jovanovića, grubo krši dostojanstvo i privatnost maloletne žrtve, što je zabranjeno zakonom i novinarskim kodeksom.

I Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je osudilo objavljivanje detalja saslušanja otmičara u pojedinim novinama, čime su, kako su ocenili, grubo prekršene zakonske i etičke norme o privatnosti i dostojanstvu maloletne žrtve.

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorana Mihajlović, takođe je osudila objavljivanje detalja o otmici i nasilju koje je pretrpela Monika Karimanović na naslovnim stranama nekoliko dnevnih novina.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

25 reagovanja na “Izvinjenje Srpskog telegrafa Moniki, njenoj porodici i javnosti”

    • Da, ali prvo im je naredio da objave upravo te ‘delove iskaza’ Ninoslava Jovanovića!

      • Ali prvo ih je izribao sto mora da ih zove da im naredi da moze da ih izriba!

  1. Pitanje je ko od istraznih organa snabdeva informacijama iz istrage ove tzv novine. Da li je to dozvoljeno? Ko je tabloidima prodao slike deteta u ambulantnim kolima? Da li je to dozvoljeno i da li ce neko odgovarati?

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.