Ministarstvo osudilo naslovne strane tabloida, očekuje brzu reakciju tužilaštva 1Arhivska fotografija; Foto: EPA/ KOCA SULEJMANOVIĆ

Ministarstvo kulture i informisanja ocenilo je da naslovne strane pojedinih današnjih tabloida predstavljaju „dno medijskog nemorala i bestidnosti“ i najavilo da će preduzeti sve mere iz svoje nadležnosti, kao i da očekuje brzu i odlučnu reakciju javnog tužilaštva.

„Ministarstvo kulture i informisanja sa najdubljim gnušanjem ocenjuje da su pređene sve granice neljudskog postupanja u odnosu na interese maloletnog lica i njegovih roditelja, koji su već previše patili da bi im neki medijski lešinari bez skrupula i protivno zakonu kopali po vrućim ranama. Ovo je tačka u kojoj društvo mora da bude jedinstveno i solidarno u osudi ovih medijskih zlodela, jer će u suprotnom preći u predcivilizacijsko stanje etičke otupelosti i nemorala“, navodi se u saopštenju.

Na naslovnim stranama „Srpskog telegrafa“ i „Informera“ objavljen je iskaz koji je Jovanović dao policiji i tužilaštvu, a u kojem opisuje zlostavljanje svoje žrtve.

Novaković (Savet za štampu): Objavljivanje detalja o otmici je slučaj za tužilaštvo

Generalna sekretarka Saveta za štampu Gordana Novaković ocenila je danas da objavljivanje detalja o otmici maloletnice u pojedinim novinama prevazilazi kršenje Kodeksa novinara i da je to slučaj za nadležno tužilaštvo.

„Reč je i o ozbiljnoj povredi Kodeksa. Novinari su dužni da poštuju dostojanstvo žrtve, a naročito dece. Detalji su objavljeni bez ikakvog obzira prema devojčici i to je svakako skandalozno“, kazala je Novaković za agenciju Beta.

Novaković je podsetila Savet za štampu ne može da reaguje dok slučaj ne bude prijavljen i dodala da se nada da će prijava brzo stići.

„Reagovali smo prošle nedelje na objavljivanje fotografija žrtve, i mislili smo da je to najgore što može da se dogodi“, rekla je ona.

Na pitanje da li očekuje da će Ministarstvo kulture i informisanja uzeti u obzir takvo pisanje novina prilikom dodeljivanja novca iz budžeta za projektno sufinansiranje sadržaja od javnog interesa, ona je kazala da je, i do sada, Ministarstvo uzimalo u obzir presude Saveta za štampu i da sredstva nije dodeljivalo medijima koji su kršili Kodeks.

„Ali ostaju gradovi, pokrajine, opštine i 150 lokalnih samouprava koje daju novac takvim medijima“, istakla je Novaković.

Pojedini tabloidi u današnjem broju na naslovnim stranama donose izjave uhapšenog Ninoslava Jovanovića o tome kako je danima mučio otetu dvanaestogodišnju devojčicu.

Da podsetimo, Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je današnje naslovne strane „Srpskog telegrafa“ i „Informera“ kojima se, objavljivanjem iskaza višestruko osuđivanog silovatelja Ninoslava Jovanovića, grubo krši dostojanstvo i privatnost maloletne žrtve, što je zabranjeno zakonom i novinarskim kodeksom.

I Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je osudilo objavljivanje detalja saslušanja otmičara u pojedinim novinama, čime su, kako su ocenili, grubo prekršene zakonske i etičke norme o privatnosti i dostojanstvu maloletne žrtve.

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorana Mihajlović, takođe je osudila objavljivanje detalja o otmici i nasilju koje je pretrpela Monika Karimanović na naslovnim stranama nekoliko dnevnih novina.

Povodom objavljivanja delova iskaza osumnjičenog Ninoslava Jovanovića o zlostavljanju Monike Karimanović redakcija Srpskog telegrafa se izvinila Moniki, njenoj porodici i javnosti.

Poverenica: Objavljivanje detalja nasilja nad devojčicom najgrublje kršenje prava deteta

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je danas da izveštavanje pojedinih tabloida o nasilju nad otetom devojčicom iz Niša, „prelazi sve granice profesionalne etike“, kao i da predstavlja „najgrublje kršenje prava deteta“.

Poverenica je u pisanoj izjavi pozvala medije da poštuju Ustav i zakone, navodeći da objavljivanje detalja nasilja nad 12-godišnjom devojčicom „ne predstavlja informaciju od javnog interesa niti novinarstvo, već zloupotrebu medijskog prostora i kršenje Kodeksa novinara Srbije“.

„U Kodeksu novinara Srbije se navodi da je novinar obavezan da poštuje privatnost, dostojanstvo i integritet ljudi o kojima izveštava, a posebno da štiti prava i dostojanstvo dece i žrtava zločina“, navela je poverenica a saopšteno iz njenog kabineta.

Na naslovnim stranama današnjih izdanja dnevnih listova „Srpski telegraf“ i „Informer“ objavljen je iskaz koji je Ninoslav Jovanović, osumnjičen za otmicu i silovanje, dao policiji i tužilaštvu, a u kojem opisuje zlostavljanje svoje žrtve.

Reagovali su Ministarstvo kulture, Udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije koji su ocenili da se objavljivanjem detalja nasilja nad devojčicom „grubo krši dostojanstvo i privatnost maloletne žrtve“, što je kako se navodi, zabranjeno zakonom i novinarskim kodeksom.

Omladina DS-a: Prihod od današenje prodaje tabloida da se usmeri na SOS telefon za žrtve nasilja

Omladina Demokratske stranke (DS) zahteva da svi tabloidi „koji tiraž grade time što prenose detaljne izjave i iskaze otmičara iz Malče“ celokupan prihod od prodaje današnjeg izdanja usmere na SOS telefon za žene i decu žrtve nasilja i Centar za zaštitu protiv nasilja.

U saopštenju za javnost, omladina DS-a poručila je ministru kulture i informisanja Vladanu Vukosavljeviću da prava jednog deteta koja su povredjena „nizom odvratnih naslovnih strana“, nisu niti mogu biti zaštićena „jednim saopštenjem ministarstva“.

Šinković (NDNV): Izveštavanje tabloida pokazatelj moralno uništenog društva

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Norbert Šinković izjavio je danas da je „ispod svakog profesionalnog i ljudskog nivoa“ ono što su tabloidni mediji uradili objavljujući detalje zločina u kojem je žrtva bila devojčica Monika Karimanović.

„Ovo samo pokazuje da tabloidima ništa nije sveto i da im se sve dozvoljava. To je pokazatelj do koje mere je naše društvo moralno devastirano i do koje mere ide bestidnost ovih takozvanih medija“, rekao je Šinković agenciji Beta.

Ocenio je da je „posebno užasno“ da „ni nevladin sektor a ni ostali važni činioci u društvu nisu reagovali i osudili ovo što se dešava na medijskoj sceni“.

„To je pokazatelj da ne razumemo šta je uloga medija i gradjana u kreiranju javne debate i da gradjani ne razumeju da upravo u ovakvim situacijama stanu u odbranu profesionalnog novinarstva i da traže odgovornost“, kazao je Šinković.

Dodao je da je posebno važno da se podseti da isti ti mediji na različitim konkursima za sufinansiranje dobijaju sredstva iz budžeta, iako svakodnevno krše Kodeks novinara Srbije, o čemu svedoče sve analize Saveta za štampu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.