Foto: Beta/ Hina/ Damir Sencar

Perković je posle podne stigao u Zagreb iz Minhena, a hrvatsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je oko 14.50 predat u zagrebački zatvor u Remetincu.

On je u Nemačkoj osuđen na doživotnu robiju, ali pošto u Hrvatskoj ne postoji kazna doživotnog zatvora, ona je na zagrebačkom sudu usklađena s hrvatskim propisima i pretvorena u kaznu od 30 godina.

Perković je, s njemu nekada nadređenim Zdravkom Mustačem, izručen Nemačkoj 2014. godine, ali uz uslov da kaznu posle presude služe u Hrvatskoj.

Vrhovni zemaljski sud u Minhenu osudio je 2016. Mustača i Perkovića na doživotnu zatvorsku kaznu zbog odgovornosti za ubistvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića kog su u julu 1983. u Volfratšauzenu (Wolfratshausenu) ubili i dalje nepoznati počinitelji.

Mustač se i dalje nalazi u Nemačkoj, gde čeka okončanje pravne procedure. Njegovu kaznu doživotnog zatvora s hrvatskim propisima usklađivao je sud u Velikoj Gorici i izrekao mu 40 godina zatvora.

Obojica su se posle presude u Nemačkoj obratili Evroposkom sudu za ljudska prava. Oni od početka tvrde da nemaju veze s ubistvom Đurekovića.

Prema nemačkoj optužnici, Mustač je od 1982. do oktobra 1985. godine bio šef tadašnje jugoslovenske tajne službe i nadređen Perkoviću kome je, najverovatnije u proleće 1982. godine, naredio da organizuje ubistvo Đurekovića. Perković je stupio u kontakt s hrvatskim državljaninom Krunoslavom Pratesom i uključio ga u ubistvo.

Kopiju ključa jedne garaže u Volfratšauzenu, koju je Đureković koristio kao štampariju, Prates je dao za sada nepoznatim osobama koje su ubile Đurekovića.

Izručenju Perkovića i Mustača Nemačkoj 2014. prethodila je sedmomesečna pravno-politička afera koja je uzburkala i podelila političku scenu u Hrvatskoj, ali i dovela do sukoba Hrvatske s Nemačkom i Evropskom komisijom.

Hrvatska je uoči ulaska u EU, jula 2013. godine, ograničila primenu evropskog naloga za hapšenje na krivična dela počinjena posle avgusta 2002. godine, što je onemogućilo izručenje bivših obaveštajaca Nemačkoj. Ta odrednica je pod pritiskom EU ukinuta početkom 2014. godine, čime je omogućeno hapšenje Perkovića i Mustača.

Povezani tekstovi