Jovanović: Zagađenost je najviši javni interes 1Foto: EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Rešavanje problema zagađenja vazduha, vode i zemljišta nije moda, nego nasušna potreba građana, odnosno najviši javni interes, i nikakvi projekti ekonomskog razvoja ne smeju biti ispred zaštite zdravlja građana, izjavio je meteorolog i bivši načelnik Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine Milenko Jovanović.

On je za portal UGS Nezavisnost rekao da danas u Srbiji teško da ima naseljenog mesta koje nema probleme sa zagađenjem životne sredine, dodavši da je odnos vlasti prema životnoj sredini najblaže rečeno neadekvatan.

„Pod pritiskom interesovanja građana, pojavljuju se pozitivni pomaci, ali uglavnom preuzimanjem ‘tuđih’ ideja i bez imalo samokritičnosti da je bilo propusta u odlukama. Naprotiv, govori se kao da je sve nastavak dosadašnje politike, a ‘današnje’ odluke su suprotne od ‘jučerašnjih'“, rekao je Jovanović, jedan od osnivača Nacionalne ekološke asocijacije.

Prema njegovim rečima, zabrinuti građani i ekološki aktivisti vrše pritisak na uspavane institucije, a svako nasilno buđenje uzrokuje nervozu.

„Koliko su građani, udruženi ili pojedinačno u pravu pokazuje se u potpunom odsustvu stručnog i medijskog dijaloga dve strane koje će najširem krugu građana pokazati opravdanost ili neopravdanost razloga aktivizma. Ovako se problemi guraju i dalje pod tepih, ali više mesta ispod nema, previše je vidljivo“, naveo je Jovanović.

On je ukazao da svi gradovi u Srbiji, gde se meri kvalitet vazduha i gde se registruju koncentracije suspendovanih čestica (PM10 i PM 2.5) pokazuju da se nalaze u trećoj kategoriji kvaliteta vazduha i da su neophodne mere za smanjenje aerozagađenja, odnosno zaštite zdravlja građana, posebno osetljivih kategorija, a to su deca.

Jovanović je kazao da je nesporan utisak da se stranim investitorima dopušta da ne poštuju važeće ekološke standarde, jer se institucije, a pre svega inspekcija, tužilaštvo i sudovi ne oglašavaju povodom velikih probleme koji se ponavljaju, već se uglavnom kažnjavaju mali zagađivači.

Na pitanje o najštetnijim projektima za životnu sredinu u Srbiji, Jovanović je naglasio da su to svi projekti koji su netransparentni, ali da je „verovatno eksploatacija litijuma u dolini Jadra, potencijalno najveća opasnost“.

Povodom namere da se na Makiškom polju u blizini reni bunara – izvora pijaće vode za građane Beograda, Jovanović smatra da se taj projekat mora zaustaviti.

„Ukoliko stručni timovi koji predstavljaju građane u obavezujućem dijalogu sa donosiocima odluka ne mogu da nađu kompromisno rešenje, niti opravdanje za ovaj projekat, on se mora zaustaviti odmah. Niko od relevantnih profesora, stručnjaka iz Srbije i inostranstva iz ove oblasti nije rekao da je opravdano to raditi“, rekao je Jovanović.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.