Kako da pomognete sebi ako se osećate ružnom? 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Pravda je prenela vest o grupi falsifikatora srebrnog novca u Somboru. Ova grupa falsifikovala je najviše falsifikovala kovanice od deset dinara, uhvaćeni su tako što je vlast u Somboru primetila da se te kovanice nalaze samo kod nekolicine šegrta.

Šegrti su sa slušani u policijskoj stanici, nakon saslušanja priznali su da dobijaju novac od jedne poverljive ličnosti. Policija je uspela da uđe u trag, poverljivoj ličnosti, prateći tok kovanica. Falsifikator kovanica je Nikola Grujić. Kako navodi Pravda njemu su pomagali u ovom zanatu rođeni brat i rođak.

Beograd je odjednom postao tmuran, naslov je vremenske prognoze za decembar 1939. godine u Pravdi. Kako se prenosi, već četiri dana hladna kiša bez prestanka pada nad Beogradom.

Ulice su prazne, danima nema ljudi kao ni prodavaca sušenog voća i kikirikija. Na Korzou u Knez Mihajlovoj ulici ostali su samo oni najuporniji. Međutim, vreme je naročito pogodno za prodaju kišobrana što su razni prodavci iskoristili.

Kako da pomognete sebi ako se osećate ružnom? 2Parvda piše i o večitom problemu žena, kako da pomognete sebi kada se osećate ružnom. Postoje tri razloga koja su odgovorna za takav osećaj, loše spavanje, neispunjena očekivanja ili zdravstveni problemi.

Pravda savetuje ženama da se primire, objašnjava da je nemoguće proružniti se preko noći i da je u takvim okolnostima najbolje strpiti se da ružnoća prođe.

Čovek nekada ne mora ni da se oseća ružnim dok mu neko nedobaci da izgleda bolesno, tada je moguće brzo pogoršanje opšteg stanja i osećaj manje vrednosti. Postoji lek i za te situacije, ako vas je neko stvarno iznervirao, ohrabrite sami sebe ili popite neki prašak.

Ako ste ipak izgubili volju za sve, pronađite neki lepi porto ili liker i podignite sebi rasdpoloženje, savetuje Pravda.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

Na naslovnoj strani Vremena stoji naslov, Berlinski dogovor o planu podele Nemačke. Vest je prvo preneta preko francuskog radija na francuskom jeziku. Radio prenosi i poruke nemačkih zvaničnika koji kažu da je ujedinjenje države Francuska i Britanija u ratu samo pokušavaju da unište i podele Nemačku kao za vreme 17-og veka. Nemački narod će voditi računa o tome, pručuju zvaničnici.

U Vremenu iz decembra 1939. godine bilo je reči i o tome da li voda može zameniti benzin. Danas vidimo da su im predpostavke bile loše i da to nije moguće, međutim i oni su sanmi došli do toga da voda brzo kvari motor.

Kasnije su se razvile ideje da voda postane zamena za gorivo u generatorima i nekim eksplozivnim motorima. Ipak, voda pruža mnoge Kako da pomognete sebi ako se osećate ružnom? 3mogućnosdti samo ih je neophodno istražiti, poručio je novinar Vremena.

Do čitave polemike došlo je zbog velikog nestanka benzina u svetu, benzin je bio ili prekup ili ga uopšte nije bilo. U čitavom svetu počela je potraga za materijalom koji bi mogao da zameni benzin. Da je naš pokušaj sa benzinom uspeo, voda bi bila vrednija od zlata.

Pored sve nedaće sa gorivom, engleske vojne trupe uhvatio je veliki gubitak u kriznom periodu. Engleska je izgubila 840.000 tona teretnih brodova, potvrdila je nemačka služba Rojter.

Kako se navodi iz Rojtera, Engleska nije htela da prizna tačan gubitak svoje flote ili ga čak nije bila ni svesna. Zahvaljujući nemačkim obaveštajcima, sad znaju gubitak u najpreciznijim brojkama preneto je na radiju Engeske.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku  Narodne biblioteke

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.