Foto: Nataša Matović / Univerzitetska biblioteka

Pod rubrikom „Sa Vama i za Vas gospođe“, list Vreme od 27. februara 1938. daje detaljna uputstva ženama kako da se odevaju, ali i ponašaju. Kao preteča današnjih „ženskih strana“ u magazinima i specijalnih dodataka, novinari Vremena daju savete kako izgleda, ali i kako se nosi savremena žena – pre 80 godina.

U tom trenutku su bile popularne suknje sa visokim strukom, ali se dodaje da dobro stoje „samo vitkim osobama“, ručne torbice, poluprolećni šeširi, prugasti materijali kao ukras.

Ipak, kako to već ide, uz modu i negu tela, tu su i saveti o pokućstvu, odnosno kako brisati, prati, održavati što lakše.

„Da sačuvate ramove godinama…“, počinje jedan od saveta.

„Ako Vam je neki trn, drvo ili igla ušla pod kožu“…“, nastavlja se drugi.

„Pokisao velurski ansambl nikad ne treba brisati krpom“, ređaju se saveti za održavanje doma.

Kada je sama moda u pitanju, apsolutno preovlađuje uticaj Pariza kao glavne smernice kako se treba oblačiti.

U jednom od centralnih tekstova reporteri detaljno savetuju kako negovati grudi.

Vreme pored „ženske strane“ istog dana piše i kako se u Skupštini Srbije rodilo jedno dete u podrumu, dok su poslanici raspravljali o budžetu. Tu je i reportaža novinara Vremena iz Persije. On je posetio pleme koje se „klanja vatri“. Vreme piše i o banatskom mudracu koji je poklonio svoje imanje kako bi postao mudrac.

Tu je i tekst o poseti Nobelovca Knuta Hamsuna Dubrovniku.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Pravda od 27. februara 1938. godine donosi prevashodno ozbiljnije teme, kako je u to doba ovo bila novina jugoslovenske buržoazije.

Tu je i bitan tekst o planu da se izgradi Institut Nikole Tesle. Glavu reč imali su predstavnici Francuskog komiteta, a novinar piše da se za institut “živo zainteresovala” i francuska Vlada prilikom posete Jugoslaviji.

Piše najviše o francusko – engleskim odnosima, odnosno dvojbi Francuske kako da se odnosi prema Italiji i Nemačkoj pred Drugi svetski rat.

Pravda još piše i o robijašu iz Meksika koji je izabran za predsednika opštine, kao i da je u Londonu “proslavljeno” pola veka pušenja cigareta. Novinar objašnjava da su u Englesku cigarete došle iz Sudana 1888. godine, a donele su ih britanske trupe. Redakcija donosi podatak da se trend pušenja toliko proširio u Engleskoj, da bi, kada bi se popušene cigarete Engleza za godinu dana, postavile jedna iza druge – obišle bi svet osam puta!

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.