Kako je pre 80 godina renovirano Narodno pozorište u Beogradu? 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

List Pravda i Vreme su pre 80 godina doneli čitaocima priče o kulturi i umetnosti, kako u prestonici, Beogradu, gde su započeti pregovori za renoviranje zgrade Narodnog pozorišta, tako i u Nišu, gde je uspešno održana jedna predstava.

Kako je pre 80 godina renovirano Narodno pozorište u Beogradu? 2
Foto: Screenshot/digitalna.nb.rs

Započeto proučavanje mogućnosti preuređenja Narodnog pozorišta u Beogradu, prenosi list Vreme.

Ministar građevine Danilo Vulović, posetio je ovu zgradu sa stručnjacima iz svoje oblasti Celeginom i Kangrgom, i saslušali su upravnika pozorišta gospodina Veljkovića, kao i direktora drame Milačića o mnogobrojnim problemima sa kojima se suočavaju u postojećoj zgradi pozorišta.

Prva etapa odnosila bi se na promenu fasade zgrade, te su pregledom zgrade spolja i započeli svoj obilazak.

Ministar je skrenuo pažnju da bi zgradu trebalo što pre modernizovati s obzirom na to da se radnici i umetnici susreću sa mnogim poteškoćama u samim prostorijama. Ansambl Narodnog pozorišta je izuzetno veliki i ni u jednom evropskom gradu ne bi bio dopušten rad pod ovakvim uslovima.

Instalacije su prilično nesigurne, garderoberi za umetnike jako mali.

Ministar je skrenuo pažnju da mu je jako drago da je lično bio u prilici da se upozna sa svim problemima koji muče ovu, za grad izuzetno bitnu instituciju, koja treba da služi za „umetničku i kulturnu reprezentaciju“.

Renovacija je prepuštena vrhunskim stručnjacima i nadzornim inženjerima. Radovi bi trebalo da budu završeni pre rođendana Njegovog kraljevskog visočanstva.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Kako je pre 80 godina renovirano Narodno pozorište u Beogradu? 3
Foto: Screenshot/digitalna.nb.rs

List Pravda piše u sličnom maniru. U Nišu je 4. decembra uveče uspešno održana predstava „Madam San Žen“ u njihovom pozorištu.

Niško pozorište zabeležilo je nekoliko uspešnih predstava u proteklom periodu, od kojih je najzapaženija bila predstava „Vaskrsenje“, kao i „Dogoreli krov“. Takođe su se na repertoaru našle i mnoge obnove starijih komada kao što je „Zvonar Bogorodičine crkve“, koji je publika vrlo lepo prihvatila.

Ipak, ovaj duhoviti komad, posebno se urezao u utiske publike i uvek se rado vraćaju da je pogledaju. Vrlo lep sklad između same režije, lepe tehnike glumaca, i vrlo lepih kostima, učinila je ovu predstavu izuzetno  uspešnom.

Reditelj Stojković rekao je i da je tome takođe doprinela scenografija Ljubomira Vernera. Uloga Madam San Žen pripala je Ružici Todić, koja je pokazala izuzetnu glumačku tehniku i svu raskoš svog talenta. Pored nje uloge su tumačili i Mila Jašekova, Ružica Kovačević, Vida Pešićeva, Desimir Perišić, Gojko Gligorijević i mnogi drugi.

U pozorištu se uveliko spremaju novi komadi: „Ana Karenjina“, „Naši sinovi“, „Čaša vode“. Očekuje se da će svi ovi komadi biti jednako uspešni u svakom narednom izvođenju.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.