Foto: Nataša Matović / Univerzitetska biblioteka

List Pravda od pre 80 godine piše o događajima pred poznati – anšlus, odnosno proces pripojenja Austrije Trećem Rajhu.

Tačno pre 80 godina, Pravda prenosi veliki upliv Francuske i Engleske u ovo pitanje i zalaganje za nezavisnost Austrije.

List “Eko d Pari” istog dana piše da bi do intrevencije zapadnih sila moglo da dođe tek posle povrede teritorijalnog suvereniteta Austrije. Pariski list posebno ističe da je Nemačka već tada dobila mogućnost da vodi odlučujuću reč kod suseda, a da je po tom pitanju već zaključen posebni sporazum.

Englesku štampu pre 80 godina najviše interesuje kako se Italija i Musolini odnose prema ovom pitanju, a novinari komentarišu da Rim “ćuti” i da je čak otputovao iz prestonice. Zaključuje se da je između Musolinija i Hitlera napravljen džentlmenski sporazum, po kojem je Italijan Nemcu dao primat nad austrijskim pitanjem.

Pravda piše o gimnaziji u Sofiji u kojoj se pored naučnih predmeta uči i kuvanje i dekorativno slikarstvo. Novinar je posetio tu školsku ustanovu u Bugarskoj, gde su bile uvedene uniforme, sistem koji je kasnije prihvatila i Jugoslavija.

On piše kako je na taj način učenicima sačuvano dostojanstvo, to je omogućilo i jeftinije odevanje đaka, ali i se dodaje da bi bilo “možda” dobro kada bi se slična uniforma uvela i “kod nas”.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Vreme od 18. februara 1938. godine donosi tekst o novom šefu “Hitlerovaca”, kako su tada nazivani podržavaoci nacizma. Istog dana prenosi se i da će biti usvojen zakon o štampi u Austriji, po kojem će biti zabranjeni svi tekstovi koji negativno govore o odnosima dve zemlje.

Međutim, prema izjavama koje Vreme prenosi, niko od zvaničnika iz drugih država nije bio spreman da nešto značajnije preduzme. Avas piše da položaj Austrije nije “jako ugrožen”,  a čak se piše da je upliv Nemačke zapravo dogovor odnosno sporazum između monarhista i germanofila.

Vreme još piše i o isušivanje Makiša, jer je 800 kuća bilo pod vodom, kako nije postojao sistem za isušivanje.  Tu je i tekst o dobrom plasmanu dalmatinskih vina u inostranstvo.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.