Kako su Nišlijke pre 80 godine tražile pravo glasa? 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Kako su Nišlijke pre 80 godine tražile pravo glasa? 2Prema engleskim izveštajima, Rusija je koncentrisala trupe na severnoj granici Persije, sa kojom vodi trgovinske pregovore. U Teheranu se tvrdi da Rusija traži persijski i irački petrolej i vazduhopovne baze na persijskoj teritoriji, javlja list Pravda.

Članovi Glavnog odbora na zboru u Rumi izjavljuju da Srbi nikad neće dozvoliti da se Bosna i Hercegovina izdvoje u zasebnu državu.

Pukovnik Jovan Kalebera održao predavanje za đake i roditelje o zaštiti od napad aiz vazduha.

Poznati jugoslovenski bokser Tikan Pavlović bacio se pod voz sa svojom verenicom, kao udarnu vest prenosi list Pravda.

U Nišu održan zbor žena za žensko prvo glasa. Zbor je održan u sali Zanatskog doma, a otvorila ga je Hristina Bošković.

“Šta smo mi uradile da polovina čovečanstva bude osuđena na večito maloletstvo. Mi žene možemo da radimo najteže poslove, da završavamo i najteže škole, zašto da raspložemo sa onim što stvarno i zaradimo”, piše list Pravda

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

Švajcarska vlada uložila je protest kod nemačke vlade zbog leta nemačkih aviona iznad švajcarske teritorije i zbogpada nemačke Kako su Nišlijke pre 80 godine tražile pravo glasa? 3bombe na Bazel, prenosi list Vreme.

Glavni komadant kineske vojske, maršal Čang Kaj Šek, postavljen je za predsednika kineske vlade.

Sjedninjene Američke Države poslale šest podmornica na Daleki Istok pod komandom admirala Harta, javlja list Vreme.

Održano je suđenje nekolicini Poljaka koji su na početku rata ubili dvojicu nemačkih građana. Jedan od osuđenih Poljaka osuđen je na smrt, a ostali na kazne od šest meseci do četiri godine zatvora.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.