Gotovo da je sigurno, sudeći po reakcijama iz evropskih prestonica, da Kancelarija OHR neće zatvoriti svoja vrata kako je najavljivano 30. juna ove godine. Razlog tome je, kako je prenio visoki predstavnik za BIH Kristijan Švarc- Šiling, nakon razgovora sa predstavnicima zemalja članica Savjeta za primjenu mira, »još uvijek nestabilna unutrašnja politička situacija u BIH ali i zbog Kosova koje se na indirektan način dovodi u vezu sa RS i BIH«.
I pored toga što se Republika Srpska i Kosovo ne mogu, s pravnog apsekta, dovoditi u međusobnu vezu, međunarodni medijatori nisu zanemarili, po mnogo čemu nespojivi »emotivno-politički« uticaj. Prema nezvaničnim informacijama na ostanak i opstanak kancelarije OHR sa potpunim ovlaštenjima založila se Njemačka strana dok su američki i britanski predstvanici u vrijeme vođenja dijaloga sa Šilingom, to pitanje ostavili otvorenim.
Visoki predstavnik je ipak nagovijestio ostanak OHR jer je ponovio stav da ima obavezu da koristi bonska ovlaštenja kao i da preuzme korake ako neko uporno namjerno krši Dejtonski sporazum time što ugrožava teritorijalni integritet BIH ili opstruiše saradnju sa Haškim tribunalom. Naime, već duže vrijeme se spekuliše da bi i premijer RS Milorad Dodik mogao »osjetiti dejstvo bonskih ovlaštenja« te biti smijenjen zbog »izazivanja unutrašnjopolitičkih neprilika«. Jasno naglašavajući da se ne želi baviti spekulacijama o korištenju bonskih ovlaštenja usmjerenih u pravcu političke scene u BIH, Švarc Šiling nije htio komentarisati .
Švarc – Šiling je u intervjuu Nezavisnim novinama rekao da je »gospodin Milorad Dodik u velikoj mjeri doprinio procjeni i trenutnom stavu međunarodne zajednice, a to je da se mora produžiti djelovanje OHR«.
Predsjednik Vlade RS Dodik smatra da misija OHR u BIH treba biti okončana i da odgovornost treba prenijeti na domaće političare i organe RS i BIH.