Kandidat za republičkog tužioca tvrdi da je nezakonito diskvalifikovan 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Što se Državnog veća tužilaca tiče, njihov deo posla oko izbora novog republičkog javnog tužioca je okončan time što su Vladi predložili aktuelnu tužiteljku Zagorku Dolovac za novi, treći mandat. Međutim, Miodrag Mali, bivši tužilac Okružnog tužilaštva u Novom Sadu, smatra da je u tom procesu Državno veće tužilaca u više navrata povredilo zakon.

Prema prigovoru koji je Mali poslao DVT-u, a u koji je Danas imao uvid, Mali insistira da je komisija veća njegovu prijavu nezakonito odbacila. Naime, Komisija za utvrđivanje blagovremenosti i potpunosti prijava DVT-a njegovu prijavu na oglas za izbor RJT-a odbacila je kao nepotpunu, jer on nije dostavio svu konkursnu dokumentaciju – diplomu pravnog fakulteta, diplomu sa pravosudnog ispita, uverenje o državljanstvu, izveštaj iz kaznene evidencije, izjavu da li mu je prestao radni odnos u državnom organu težom povredom radne dužnosti, kao i potvrdu o radnom iskustvu.

Međutim, prema stavu Miodraga Malog, komisija je time u više navrata prekršila zakon. Naime, on je prijavu za konkurs poslao poštom 28. maja. U prijavi je podneo popunjeni formular prijave, uverenje da nije kažnjavan, uverenje o zdravstvenoj sposobnosti, biografiju i program organizacije i unapređenja rada tužilaštva. Zajedno sa tim dokumentima on je poslao i propratni akt u kojem skreće pažnju DVT-u na član 79. Zakona o javnom tužilaštvu (na osnovu kog je oglas za izbor RJT-a i raspisan), a u kom se navodi da se dokazi o ispunjenosti uslova za izbor podnose ukoliko se već ne nalaze u javnom tužilaštvu.

Miodrag Mali je nakon završenog fakulteta i pravosudnog ispita koji je položio 1975. godine, čitavu karijeru proveo u pravosuđu, radio je i kao sudija Opštinskog suda u Novom Sadu, ali i kao tužilac u opštinskom tužilaštvu u istom gradu. Na funkciju tužioca Okružnog tužilaštva u Novom Sadu izabran je 1989. godine i obavljao ju je do 2002. godine, kada ga je Narodna skupština razrešila. Suština prigovora koji je poslao DVT-u odnosi se na to što on svoju argumentaciju temelji na Zakonu o tužilaštvu koji kaže da se dokazi o ispunjenosti uslova za izbor ne podnose ukoliko se već ne nalaze u javnom tužilaštvu.

„Svi dokazi podnosioca nalaze se u personalnom dosijeu u bivšem Okružnom, sada Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu. Personalni dosijei se trajno čuvaju! Sve ovo se može lako utvrditi iz priložene biografije. Da li je neko mogao biti okružni tužilac a da ne ispunjava opšte i posebne uslove Zakona o javnom tužilaštvu?“, navodi Mali u svom prigovoru.

S druge strane, Komisija DVT-a svoj stav temelji na Poslovniku o radu DVT-a u kome se ističe da dokaze o ispunjenosti uslova ne mora da podnosi nosilac javnotužilačke funkcije, što Mali od 2002. godine nije. Kako je Mali primetio u svom prigovoru, komisija DVT-a se u svom zaključku o odbacivanju ni u jednom trenutku nije pozvala na zakon, već na pravnik, koji osim što „nema podlogu u zakonu“, ne obavezuje nikoga osim članove DVT-a.

Međutim, ova argumentacija nije ubedila Državno veće tužilaca koje je na sednici 15. juna odbacilo njegov prigovor. U saopštenju VT-a je istaknuto da sednici nije prisustvovala predsednica veća Zagorka Dolovac, koja se izuzela, kao i to da je odluka doneta jednoglasno. Međutim, ko je sve prisustvovao sednici nije poznato zahvaljujući praksi DVT-a da retko i sa velikim zakašnjenjem objavljuje zapisnike sa sednica.

Sednici, kako saznajemo, nije prisustvovao Miodrag Mali, iako je u prigovoru zahtevao da bude pozvan imajući u vidu da se raspravljao o njegovoj prijavi. On je svoj zahtev temeljio na članu Zakona o DVT-u koji navodi da su sednice ovog tela javne, osim ukoliko se ne odluči drugačije.

Rang lista sa jednim imenom

Na istoj sednici Državnog veća tužilaca na kojoj je odbačen prigovor Miodraga Malog, odbačen je i prigovor druge kandidatkinje za poziciju Republičkog javnog tužioca – advokatice Svetlane Tekić. Nakon toga, Vladi Srbije je prosleđena rang lista na kojoj se nalazilo samo jedno ime – Zagorka Dolovac.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Kandidat za republičkog tužioca tvrdi da je nezakonito diskvalifikovan”

  1. Na ovaj tekst poslala sam komentar ali sam odmah opomenuta da suviše brzo šaljem komentare, uz napomenu da usporim malo, iako sam sad otvorila portal Danasa i ovo mi je prvi, ali zato i poslednji komentar, kao i poslednje čitanje portala i štampanog izdanja Danasa.

  2. Miodrag Mali, uz dužno poštovanje, prećutkuje da ima preko 70 godina, da je uveliko u penziji, te da ne ispunjava elementarni uslov za mesto RJT – a to je da može biti zaposlen u državnom organu…

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.