Foto: www.wwf.rs

Oni su nam osnova života, do posledica klimatskih promena i prirodnih katastrofa. Ko ne plati na mostu, platiće na ćupriji! Neopodno je da se sredstva iz Zelenog fonda počnu da koriste  za strateški jasne prioritete i u skladu sa transparentnim krterijumima,  zaključila je direktorka WWF programa u Srbiji, Duška Dimović predstavljajući danas najvažnije nalaze izveštaja u ime Koalicije 27. Ona je takođe, kao veliku zabludu  istakla rašireno mišljenje da je finansiranje zaštite životne sredine skupo i da Srbija sada ne može da si priušti neophodne investicije i pozvala Vladu, lokalne samouprave, nevladine organizacije i međunarodne razvojne partnere na intenzivnije angažovanje u ovoj oblasti.

Koalicija 27 osnovana je 2014. godine pre svega zbog praćenja i doprinosa pregovorima o članstvu Srbije u Evropkoj uniji i to u Poglavlju 27, koje pokriva oblast životne sredine.  Njeni osnivači i članice su 11 organizacija civilnog sektora (Alternativa za bezbednije hemikalije, Beogradska otvorena škola, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Centar za ekologiju i održivi razvoj, Mreža za klimatske akcije Evrope (CAN Europe), Centar za unapređenje životne sredine, GM Optimist, Inženjeri zaštite životne sredine, Jedan stepen Srbija, Mladi istraživači Srbije i Svetska organizacija za prirodu ) koje su pripremile danas prezentovani “Izveštaj o (ne)napretku” u kome je jedan od ključnih zaključaka da stanje životne sredine u Srbiji u svim aspektima zahteva ulaganje daleko više novca, a samim tim i više političke volje. Izveštajem su inače obuhvaćane oblasti vazduha, upravljanje otpadom, zagađenje voda, zaštitu prirode, industrijska zagađenja, upravljanje hemikalijama, buku i klimatske promene.  U bilo kojoj od ovih oblasti  prisutno je neadekvatno finansiranje odnosno  nesklad između stvarnih potreba za hitnim investicijama i izostanka bitnijeg napretka.

Kao i direktorka Svetskog fonda za prirodu ni ministar zaštite životne sredine Goran Trivan nije zadovoljan funkcionisanjem Zelenog fonda, najavljujući  važne razgovore sa novim ministrom finansija u cilju rešenja ovog problema.

-Prošle godine uspostavljen je Zeleni fond i on funkcioniše, ali nisam zadovoljan nivoom sredstava koja su opredeljena za njega, zbog čega ćemo prilikom izrade novog budžeta razgovarati sa Ministarstvom finansija o tome da sav novac koji se u Srbiji prikupi od “zelenih” taksi  i naknada zapravo uđe u budžetski fond MInistarstva za zaštitu životne sredine. Tada ćemo imati kapacitet da za početak sami finansiramo dobar deo administrativnih poslova koja se tiču Poglavlja 27. – kazao je Trivan na tribini održanoj u Botaničkoj bašti Jevremovac u Beogradu, na kojoj je promovisan Izveštaj o (ne)napretku .Uz ministra zaštite životne sredine na tribini su učestvovali i državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine Ivan Karić, šef III sektora saradnje u Delegaciji Evropske unije u Republici Srbiji Ričard Maše i predstavnici 11 organizacija civilnog društva udruženih u Koaliciju 27.

Kako se navodi u saopštenju kojim se oglasila Koalicija 27 fokus današnje promocije bio je usmeren na razmenu stavova o nedovoljnoj naplati sredstava od zagađivača, nenamenskom trošenju novca koji se prikupi, nedovoljnoj transparentnosti u investiranju iznosa koji preostane i, konačno, manjku kapaciteta, to jest projekata neophodnih za mobilisanje više novca dostupnih iz evropskih i fondova drugih međunarodnih razvojnih partnera.