Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Vreme, s druge strane, ovu najavu nije istaklo na naslovnoj strani, ali zato na unutrašnjim stranicama izveštava da se tog dana 2.030 kandidata bori za 371 poslaničko mesto u Narodnoj skupštini.

I dok tog dana u Kraljevini Jugoslaviji traje glasanje, Pravda donosi interesantan tekst o tome kako je izgledao kabinet dame Velike Britanije, za koju se navodi da je predsednik engleske vlade Nevil Čemberlen imao neograničeno poverenje.

U tom tekstu se ističe da su u palati u Dauning stritu broj 10 u Londonu živeli, na prvom spratu, premijer i njegova porodica, a da su se svakog četvrtka popodne u Belom salonu u toj palati sastajale ugledne engleske dame. Taj salon neformalno je nazivan „kabinetom dame Velike Britanije“. Autor članka navodi da su tu dame sedele za raskošno uređenim stolom i „srkale sa uživanjem čokoladu“.

„Tu se priča živo i veoma inteligentno o politici, o aktuelnim događajima u Evropi i celom svetu, o borbi za trajan mir u svetu i o ženskim pravima. Gđa Čemberlen bi posle svakog ovakvog sastanka opširno referisala  svome mužu o čemu se tu govorilo i šta se kritikovalo“, napominje se u tekstu lista Pravda.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Vreme donosi tog 11. decembra pre 80 godina vest o statistici Narodnog pozorišta u Beogradu. Navodi se da je te sezone ovo pozorište posetila 299.351 osoba, što u proseku znači da je svaku predstavu odgledao 441 posetilac.

U Operi su, dodaje se, te sezone bile tri premijere – „Ljubavni napitak“, „Katarina Izmailova“ i „Don Žuan“. Najviše je izvođen Verdi – čak 28 puta, potom Pučini 24 puta i Guno 13 puta.

Na stranama posvećenim ženskoj publici, Vreme je tog dana objavilo, između ostalih, i tekst o tome da večernji ukrasi za kosu „osvajaju ove zime“.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

U oba lista tog dana 1938. godine objavljen je preko cele jedne strane oglas za zimsku kolekciju obuće Bata, kompanije koja je kao slogan te zime koristila: „Čuvajte svoje zdravlje, gripa dolazi od prehlada nogu“.

„Kupite našu nepromočivu toplu i jevtinu zimsku obuću koja će zaštiti Vaše zdravlje i Vaš džep“, isticalo se u oglasu koji je bio ilustrovan novim, zimskim modelima.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“