Kome treba stena za penjanje od 1,2 miliona evra usred zelenila 1O nizgradnji veštačke stene nije se ranije mnogo govorilo: Košutnjak

Nadomak Sportskog centra a između ulica kneza Višeslava i Blagoja Parovića, namesto nekadašnjeg travnjaka, nikla je velika izbetonirana površina, a nekoliko prvih dana radova, gradilište nije imalo ni građevinsku tablu. Tek krajem radne nedelje sugrađani iz obližnjih naselja saznali su da se na tom mestu gradi veštačka stena za uspinjanje, a nezadovoljstvo među posetiocima i ljubiteljima Košutnjaka kulminiralo je kada se u javnosti čulo da će njena izgradnja koštati čak 120 miliona dinara ili 1,2 miliona evra.

Rezignirani zbog radova koji su otpočeli bez znanja javnosti, kada su bageri gotovo „preko noći“ iskopali i izbetonirali deo zaštićenog područja, kao i činjenice da gradilište nije bilo ni propisno obeleženo i zaštićeno, ali i provokativno visoke cene buduće friklajmbing stene, nezadovoljni građani i neka od njihovih udruženja okupila su se nekoliko puta krajem nedelje na toj lokaciji, da poruče državi i investitorima da steni tu nije mesto, a tokom vikenda oni nezadovoljniji porušili su stubiće i ogradu na gradilištu, a na svežem betonu ostavili ispisane poruke „Poljana, ne beton“, „Priroda narodu“, „Smrt kapitalizmu“.

Kome treba stena za penjanje od 1,2 miliona evra usred zelenila 2
Građevinska tabla postavljena tek u subotu

Investitor još jedne u nizu skupih atrakcija finansira Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije, a radove izvode tri firme koje su se jedine javile na konkurs prošle godine: dve domaće, Eurodomus d.o.o. i PZ Operativa, i bugarska kompanija Walltopia. Građavensku dozvolu za projekat odobrilo je nadležno Ministarstvo za građevinu.

O izgradnji veštačke stene nije se puno govorilo ranije iako je ona bila najavljena prošle godine, a sam početak radova u zaštićenom parku prirode otvorio je mnoga sporna pitanja. Nezadovoljni građani već u ponedeljak obratili su se nadležnim inspekcijama i pokušali da u gradskim institucijama izdejstvuju hitno obustavljanje radova, za sada sa malo uspeha.

– Sporno je najpre to što je građevinska tabla postavljena tek u subotu, dok su radovi uveliko trajali, a gotovo dva puna dana bila je položena na zemlji i bez upisanih podataka, uprkos tvrdnjama nadležnih da je „tabla dva puta postavljana a da su je meštani uklanjali“. Naši sugrađani nezadovoljni su lokacijom na kojoj se stena gradi, pored toliko drugih pogodnijih mesta i postavljaju pitanje vlasti ko to odlučuje šta je to potrebno gradu i građanima, a bez konsultacije sa njima- rekao je za Danas Dejan Jovanović, nezavisni odbornik opštine Rakovica koji je u ime meštana koji su mu se obratili pokušao da to pitanje dovede i pred odbornike gradske Skupštine.

Kako je objasnio, opštinska građevinska inspekcija izašla je na teren u petak, a tada još uvek na gradilištu nije bilo table. „Inspektorka mi je nezvanično rekla da „nemaju sve papire“. Inspektorka iz gradskog Sekretarijata takođe je konstatovala da na terenu ima nedostataka, jer osim table koja je nedostajala, ni radnici nisu imali propisnu opremu. Imala je dva osnova ali ipak nije obustavila radove. Nakon što je telefonirala „da se informiše“, rekla mi je da „iz Republike kažu da je sve u redu i da su papiri čisti“. To je veoma neozbiljno urađeno- rekao je Jovanović.

Kome treba stena za penjanje od 1,2 miliona evra usred zelenila 3
Stena za alpiniste nije bila u zoni namenjenoj za porodični odmor

Naime, da je na lokaciji tik uz Sportski centar Košutnjak planirana izgradnja velikog kompleksa nije novina, ali je problem, navodi Jovanović, to što stena za alpiniste nije ni bila u planu.

Republički Zavod za sport je Zakonom o sportu 2017. dobio status Nacionalnog trening centra, dok je Vlada čitav taj prostor definisala kao „zonu vrhunskog sporta“. Ministar Vanja Udovičić ubrzo je najavio da će tu, na površini od 3,36 hektara, biti izgrađene nove sportske multifunkcionalne dvorane u sklopu Nacionalnog trening centra, te da će ukupna vrednost investicije iznositi 12 miliona evra.

Kako je predviđeno, u okviru kompleksa trebalo bi da se izgradi višenamenska dvorana od 10.000 kvadratnih metara, zatvoren olimpijski bazen u objektu od 5.000 kvadrata, dve dodatne staze na atletskom stadionu i 3.500 kvadrata novih smeštajnih kapaciteta.

– U prvobitnom planu stene nema. Kako je moguće da se sada oduzme desetina čitavog budžeta koji treba da je raspoređen na sve sportiste, za alpiniste, da jedan ne tako razvijen sport u Srbiji dobije igračku od milion evra, a nauštrb drugih? Koji je sport zakinut? Bageri su već početkom radova raskopali odličnu atletsku stazu koja je u sastavu stadiona, a koja je tako kvalitetno urađena i drenirana, da ostaje suva i posle kiše, i koju ustaljeno atletičari koriste za zagrevanje. Gornji deo staze je ovih dana već uništen buldožerom, a u donjem delu je po planu predviđeno četiri nova teniska terena, na delu gde je borova šuma – navodi Jovanović.

On dodaje da se gradi „multifunkcionalna dvorana sa bazenom i to olimpijskim, pri čemu se na razdaljini od 50 metara već nalazi sala sa zatvorenim bazenom“.

– Na razdaljini od 400 metara se nalazi kompleks bazena „Košutnjak“. Takođe, u okruženju tog područja se nalaze prostori koji su bolji za tu namenu i neiskorišćeni, poput DIF stadiona na 500 metara razdaljine, Čukarički , IMR stadionsvi na razdaljini od par stotina metara, zatim FK Žarkovo, Partizan, Železnik, i najvažnije, kompleks pored matičnog FK Milicionar odnosno MUP, dok je izgovor da će ta stena biti korišćena i za pripadnike MUP i vojske. Ono što već postoji u neposrednoj okolini hoće još dodatno da izgrade na najlepšoj površini za porodični odmor i razonodu i rekreaciju. Zbog toga su sugrađani mnogo ljuti- dodaje Jovanović.

Jovanović je, ispred građana opštine Rakovica, zajedno sa Markom Penušliskim, predstavnikom sugrađana sa Čukarice, u ponedeljak pokušao da kao opštinski odbornik ili kao građanin, na sednici Skupštine grada ovo pitanje po hitnom postupku uvrsti u dnevni red sednice. Oni su se obratili predsedniku Skupštine i svim odborničkim grupama sa podnetom dokumentacijom i zahtevom da se glasa o hitnom privremenom obustavljanju radova na gradilištu.

Kome treba stena za penjanje od 1,2 miliona evra usred zelenila 4
Košutnjak

– Svaki građanin po Poslovniku ima pravo na to, ali nam niko nije izašao u susret. Skupština ne može da donese odluku o obustavljanju gradnje, ali može da otpočne proceduru da se to uradi, i da se obavi valorizacija svih okolnosti vezanih za ceo projekat- objasnio je Jovanović.

On je naveo da će stena biti visoka 17 metara, a da se u javnosti spekuliše i o mnogo većoj visini. „Oko stene više nema vegetacije, ona će dominirati okolinom. Nismo protiv izgradnje stene, ali jesmo protiv njene lokacije, jer se narušava porodična oaza, na koju su mnogi Beograđani navikli. Odakle god da si iz Beograda, Košutnjak je tvoj. Takođe, u neposrednoj blizini su čitava naselja, i Filmski grad, Blagoja parovića, Stankom naselje, Diplomatsko, svi su blizu tog najlepšeg dela, koji je sada predodređen da bude nešto sasvim drugo. Takođe, nismo protiv sporta, ni vrhunskog, ali jesmo protiv te ružne kule koja će na brutalan način da naruši čitav ambijent. Građani žele da znaju ko je i u čije ime odlučio da protivno volji i želji Beograđana, tu izgradi nešto takvo. Ko je ta mala interesna grupa zbog koje se stotinama hiljada Beograđana oduzima nešto? Ko to odlučuje i na osnovu čega, šta to ljudima treba, a da te iste građane i ne pita za mišljenje?“, upitao je Jovanović.

On je najavio da će sugrađani koji se smatraju pogođeni ovom gradnjom, ali zajedno sa građanima svih područja Beograda koja se smatraju ugroženim nekim urbanističkim poduhvatima poslednjih godina, osmisliti i dogovoriti akciju koja će biti pravno obavezujuća. „To bi mogao da bude referendum, za koji je po novim propisima dovoljno pet odsto građana. Krenućemo u rešavanje problema solidarno sa svim „ugroženim“ područjimakao što su Savski nasip, Park prijateljstva, Novi Beograd, Nacionalni park Beljarica“, zaključio je Jovanović.

Dogovoren sastanak sa Nikodijevićem

Jovanović je dodao da im je obezbeđenje nakon nekon vremena zatražilo da napuste zgradu Skupštine, a da su potvrdili da je nalog došao od presednika gradskog parlamenta Nikole Nikodijevića. „Na izlasku smo ga sreli na stepeništu, nije bio raspoložen da razgovara, ali kada mu je saradnik skrenuo pažnju da se „radi o Košutnjaku“, Nikodijević je ipak pristao da zakaže sastanak za sledeću nedelju, mada je nagovestio da Skupština u tom slučaju „nema nikakve ingerencije“, naveo je Jovanović. On je napomenuo i to da je poslednja sednica bila idealna prilika da se razgovara o ovoj temi, jer je u ponedeljak izabran i novi gradski urbanista, Marko Stojčić, koji je i autor projekta budućeg kompleksa na Košutnjaku.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.