Foto: EPA/ ICTY

Dačić je „podigao prašinu“ u Srbiji navodeći da se „ceo jedan sprat zatvora prazni“ kako bi bio spreman za one kojima će se suditi u Hagu.

– To je ekskluzivna vest iz Sheveningena, 100 odsto proverena. Znači da taj sud počinje sa radom i da se očekuju prva hapšenja. Da li će Tači biti taj ili neko drugi, nije bitno, taj sud počinje s radom i hitno traži da se oslobode ćelije. Sigurno ih ne traže da bi ih okrečili – rekao je Dačić.

I pored ovakve izjave ministra spoljnih poslova Srbije, pravni eksperti smatraju da prve optužnice neće biti tako brzo podignute kao što to očekuje Dačić. Jedan od razloga je dijalog Beograda i Prištine, a tu je i činjenica da je tek početkom septembra na čelo Specijalnog tužilaštva došao tužilac DŽek Smit, koji sada mora da se upozna sa svim predmetima.

Prema pisanju i srpskih i kosovskih medija, na prvim optužnicama se najverovatnije nalaze bivši komandant OVK-a Azem Sulja, brat kosovskog premijera Daut Haradinaj i šef suda OVK-a Sokol Dobruna. Pojavljuje se i ime predsednika Kosova Hašima Tačija, ali ništa od ovih informacija nije potvrđeno u Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu Kosova.