Kragujevac: Počinje izgradnja državnog Data centra 1Foto: pixabay

Svečanosti povodom početka izgradnje, na lokaciji iza upravne zgrade Centra za strna žita, pored ostalih, prisustvovaće premijerka Ana Brnabić, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije Mihailo Jovanović i predstavnici  gradske uprave..

– Izgradnja Državnog data centra u Kragujevcu je infrastrukturni projekat od nacionalnog značaja koji će obezbediti čuvanje podataka od velike važnosti za državu, sistemsku i bržu izgradnju informacionih sistema elektronske uprave, efikasnije povezivanje različitih baza podataka i razvoj različitih usluga eUprave za građane, privredu i državu. Takođe, biće regionalni centar za čuvanje podataka koji će imati deo namenjen komercijalnim korisnicima. Ovom prilikom biće potpisana i tri Memoranduma o razumevanju sa kompanijama Microsoft, Oracle i Banka Poštanska štedionica, koje time postaju prve komercijalne kompanije koje pokazuju nameru da svoje podatke čuvaju u ovom centru, navodi se u saopštenju Kancelarije za informacione tehnologije.

Nadležni u gradskoj upravi ističu da je reč o projektu od ogromnog značaja za Kragujevac, te da je ideja da se cela zona oko Data centra širi kao smart city i da će, otuda, sve što se dalje bude radilo na tom prostoru biti u znaku informaciono-komunikacionih tehnologija.