Kragujevac: Predloženo da se gradski park Jezero Bubanj proglasi za zaštićeno područje 1Lepenički bulevar: Kragujevac Foto: Milan Nikić

Grad Kragujevac je kod Zavoda za zaštitu prirode Srbije pokrenuo inicijativu da gradski park „Jezero Bubanj“ bude proglašen za zaštićeno područje, saopšteno je danas iz Gradske uprave.

Predlog Inicijative za izradu studije zaštite je utvrđen je na poslednjoj sednici Gradskog veća i upućen je odbornicima Skupštine grada na razmatranje i odlučivanje.

Iz gradske uprave navode da područje gradskog parka „Jezero Bubanj“ predstavlja dragocenu prirodnu vrednost grada Kragujevca, i da značajno doprinosi očuvanju i unapređenju ekoloških karakteristika urbane sredine.

Osim očuvanja ukupnog biodiverziteta šumadijskog područja, jezero predstavlja i privremenu lokaciju na migratornom putu vodenih ptica, a stanište je i submerznih i emerznih biljaka i drugih organizama.

Članovi Gradskog veća utvrdili su i predlog odluke o izradi Plana detaljne regulacije „Park jezero Bubanj“, koji će da definiše namenu i način korišćenja prostora i uređenje jezera.

Poslednjih dana u Kragujevcu se dosta polemisalo o nameri privatnog investitora da gradi stambeno-poslovnog objekat u neposrednoj blizini jezera Bubanj.

Iz Gradske uprave navode da je u izradi i izveštaj o proceni stanja u akumulacijama od značaja za stanovnike grada Kragujevca u okviru projekta koji finansira EU, sa ciljem da se na teritoriji grada utvrdi prisustvo invazivnih vrsta riba, akrobeskičmenjaka i algi.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.