Kralj nagradio najboljeg pukovnika 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Na današnji dan pre 80 godina 40. klasa vojnika izašla je sa Više škole Vojne akademije, a u SAD-u su se brojali sati do predsedničkih izbora.

List Vreme  piše o dodeli diploma četrdesetoj klasi Više škole Vojne akademije. Posebna pažnja pridaje se vojničkom pozivu i oni koji odaberu da se bave tim poslom uživaju izuzetan ugled. Međutim, da bi stekli zvanje moraju dobro da se pomuče. Samo najistrajniji u tome uspeju. Zato su ovoj svečanosti prisustvovale uvažene ličnosti.

Kralj nagradio najboljeg pukovnika 2
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

Izaslanik kralja, general Pavle Barjaktarević, došao je na svečanu dodelu diploma sa drugim važnim zvaničnicima. On je uručio kraljev poklon najboljem poručniku u klasi. Vredni dar koji je pripao poručniku Vladislavu Vladisavljeviću je zlatni ručni sat.

Ponosni poručnik Vladisavljević veoma se obradovao, piše Vreme. Ovo nije prvi put da je dobio poklon od kralja Petra II.

Vladisavljević je završio i nižu školu kao prvi u rangu i tom prilikom mu je kralj poslao sablju. Mladi poručnik se zahvalio u svoje i ime svojih drugova.

Upravnik Akademije obratio se na samom kraju svečanosti prisutnima skrenuvši pažnju na važnost integralnog jedinstva na kojem počiva domovina.

„Iz vas, svršenih slušalaca Više škole Vojne akademije mora da zrači ono šta  je najuzvišenije, što je čisto i svetlo kao sunce i jako kao orkan. Vi morate da budete primer svega idealnog, jer ćete samo tako opravdati poverenje koje u vas polažu vrhovni komandanti, naš omiljeni Kralj Petar II, naš narod i naša domovina“, ovim rečima upravnik je ispratio prisutne.

Više o tome možete čitati na sajtu Narodne biblioteke.

U Sjedinjenim Američkim državama tih dana se predizborna kampanja za predsednika privodila kraju. O tome piše list Pravda. Frenklin Delano Ruzvelt pozvao je naciju u poslednjem predizbornom obraćanju da mu izglasa poverenje, javlja agencija Rojters.

Kralj nagradio najboljeg pukovnika 3
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

Ruzveltu bi to bio treći mandat, ali on je naglašavao da se kandiduje isključivo zbog međunarodne situacije, a da nema nikakvih ličnih interesa.

Prvi izbori na kojima je pobedio održani su 1933. godine. Na narednim izborima bez većih teškoća pobedio je protivkandidata iz Republikanske stranke Alfa Landona.

Njegov suparnik 1940. bio je Vendel Vilki. List Pravda prenosi da je Vilki u poslednjem obraćanju javnosti rekao da je Ruzveltova administracija loša, a da sam Ruzvelt pokušava da napravi jednu novu Ameriku.

Ono šta je obojici kandidata zajedničko je da će SAD nastaviti da pomaže Ujedinjenom Kraljevstvu.

„Cilj mi je da sprečim proširenje rata na obale zapadne hemisfere, ali ću i dalje pomagati Englesku“, rekao je Ruzvelt upitan da predstavi spoljnu politiku kojom bi se vodio.

Celo izdanje čitajte na sajtu Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.