Foto: Medija centar

MUP je saopštio da se osumnjičeni, za koga mediji prenose da se zove Petar Vladuovič, tereti za krivično delo nasilničko ponašanje, te da je u noći između 8. i 9. marta u Kulturnom centru Grad vređao, a potom i fizički napao Kseniju Radovanović. Uhapšen je u sredu, a juče je saslušan u tužilaštvu.

– Žao mi je što je proteklo punih pet dana a da napadač nije sam pristupio policiji. To donekle govori i o tome u kojoj se meri nasilnici osećaju zaštićenim nakon izvršenog nasilja. Sada kada je uhapšen, volela bih da se kao društvo zapitamo kako se odnosimo prema žrtvama nasilja, zašto radije trošimo energiju na napadanje žrtava, da li je opravdavanje nasilja i naša zaštita potrebnija žrtvama ili napadačima i zašto je toliko teško doneti odluku da nasilje osudimo – rekla je za Danas Ksenija Radovanović nakon jučerašnjeg razgovora u policiji i prepoznavanja napadača.

Petar Vladulović osuđen je uslovno na osam meseci zatvora sa rokom provere od tri godine, pošto je priznao da je napao aktivistkinju Inicijative „Ne davimo Beograd“ Kseniju Radovanović, potvrdila je za Betu prtparolka Prvog osnovnog tužilaštva Aleksandra Đenadić. Vladulović je juče pušten na slobodu.

Podsetimo, Ksenija Radovanović je fizički napadnuta na dodeli BeFem priznanja za doprinos feminizmu za 2018. godinu. U toku događaja koji je u Kulturnom centru Grad organizovan u čast dobitnika i dobitnica nagrada, među kojima je bila i Radovanović, nju je nepoznati muškarac prvo verbalno vređao, da bi je nakon toga udario u glavu. Napadač je, po rečima prisutnih u KC Gradu, bio u društvu lidera Pokreta slobodnih građana Sergeja Trifunovića, koji je to, pak, demantovao, rekavši da ne zna ko je osoba koja je napala Kseniju Radovanović.

Trifunović je rekao da ne poznaje napadača, da je samo stajao nedaleko od njega i da je bio u društvu osobe koju poznaje i kojoj se javio, a da incident nije ni video, jer je bio okrenut leđima, te da je samo čuo vrisak. „Onda su taj tip i moj poznanik izjurili napolje, a ja za njima da vidim šta se desilo. Kada sam se vratio da popijem svoje piće sa prijateljima, dočekala me je neviđena agresija njih pet, šest devojaka, koje su me vukle i izbacivale napolje tvrdivši da je moje ‘obezbeđenje’ udarilo jednu od njih“, rekao je Trifunović agenciji Beta.

Trifunović ostaje pri svom stavu

Sergej Trifunović tvrdi za Danas da uhapšenog ne poznaje.

– Ne mogu da budem odgovoran za svakog ko se nađe u mojoj blizini. Dečko je napravio sranje, koje zaista nisam video. Drago mi je što ga je policija uhapsila – rekao je Trifunović za Danas. On se o ovom događaju osvrnuo i na svom Tviter nalogu, pozvavši sve koje imaju slike sa njim da ih okače „kako bi ih upamtio“.

Novinarka Danasa „kolateralna šteta“

Na društvenim mrežama juče su se pojavili brojni komentari čiji autori očekuju da redakcija dnevnog lista Danas, odnosno novinarka Katarina Živanović, koja je pisala reportažu o Trifunovićevoj poseti porodici pokojne Stanike Gligorijević, obraćanju ljudima na naplatnoj rampi Doljevac, i protestu u Knjaževcu, posvedoči da je napadač na Kseniju Radovanović tada bio prisutan. Iz Beograda je krenulo oko 20 ljudi, a novinarka Danasa nije bila u automobilu sa liderom PSG.

Razumljiva je ogorčenost autora takvih komentara prema nasilniku, međutim, potpuno je apsurdno očekivati od novinarke Danasa da prilikom izveštavanja zapamti lica velikog broja ljudi koje je videla prvi put a koji nisu javne ličnosti, niti ih poznaje lično. Shodno tome, objektivnost Danasa i njegove novinarke se ni povodom ovog slučaja niti inače ne mogu dovesti u pitanje. R. D.

Povezani tekstovi