Lađević: Treći talas najteži, ima dosta kovid pozitivnih zdravstvenih radnika 1Foto: EPA-EFE/ MARKO DJOKOVIC

Direktor Centra za anesteziologiju i reanimaciju Kliničkog centra Srbije Nebojša Lađević izjavio je da je treći talas epidemije korona virusa najteži jer ima dosta kovid pozitivnih zdravstvenih radnika, uz najveći broj zaraženih i hospitalizovanih pacijenata.

„Nadu daju svi oni koji ne odustaju u svom radu i dalje idu u svoju smenu u pola dana u pola noći. Hvala svim onim koji rade u zrdavstvenom sistemu Srbije, od kovid ambulante do inteznive nege“, rekao je Lađević za današnji Blic.

Govoreći o novootvorenoj kovid bolnici u Batajnici, on je rekao da bez nje teško da bi imali gde da kvalitetno smeste pacijente, s ozbirom da je treći talas jak, sa mnnogo obolelih.

„Klinička slika je različita ali su ovde primljeni uglavnom pacijenti s umereno teškom i teškom kliničkom slikom. Veoma brzo se napunio ovaj objekat bolnice, gde već imamo 390 pacijanata u poluintezivnoj nezi i 68 na različitim tipovima mahaničke ventilacije u intezivoj nezi“, rekao je Lađević.

Prema njegovim rečima, „neko ko dospe na respirator znači da je pre toga bio već u kritičnom zdravstvenom stanju jer mu je poslednja šansa da preživi primena mehaničke ventilacije“.

„Samim tim i šanse za preživljavanje se smanjuju. Kod ove bolesti u najizraženijim formama kod pacijenata na mehaničkoj ventilaciji šanse za preživljavanje se kreću od 30 do 40 odsto“, rekao je Lađević.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.