Čini se da sam i ja tretirana kao provokator iako sam pokušavala da odbranim pravo na slobodan stav gospodina koji je hrabro na miting došao sa transparentom protiv vlasti i zato što sam pokušala da snimim šta se dešava sa Markom Radosavljevićem iz protesta Protiv diktature“, kaže novinarka Danasa Lidija Valtner, koja je napadnuta tokom Vučićeve inauguracije.

Ona podseća da je dok je razgovarala sa gospodinom kojeg su prethodno aktivisti SNS sklonili sa mesta gde je stajao – ispred Skupštine sa transparentom protiv vlasti – videla kako dvojica ogromnih momaka u crnim majicama dovlače momka kojeg pamti sa protesta Protiv diktature.

„Pokušala sam da snimim nasilje i podigla telefon kada mi je prišao aktivista SNS i uhvatio me za ruku pokušavajući da mi uzme telefon. Taj momak mi je nekoliko puta pre napada pretio da će mi oduzeti i baciti telefon ako budem nastavila da fotografišem transparent ovog gospodina i ceo skup. Otimala sam se sa njim par sekundi kada nam je prišao jedan od one dvojice u crnim majicama, razdvojio nas i mene uhvatio otpozadi, odneo i odgurao do Pionirskog parka. Ispred mene je drugi vukao Marka Radosavljevića iz protesta Protiv diktature. Radosavljević je sve vreme vikao: „Gušite me, gušite me, a ja hoću da vam dam ličnu kartu.“ Kada su nas odvukli do parka, taj čovek me je pustio. Dvojica u crnim majicama su otišla i u tom momentu je pritrčao policajac u civilu da vidi šta se dešava, te je ovu dvojicu pozvao da se vrate. Pošto sam bila u šoku, odmah sam pozvala koleginicu Snežanu Čongradin i udaljila se sa tog mesta“, ukazuje novinarka Danasa. 

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je krivične prijave povodom napada na novinare, između ostalog i na novinarku Danasa Lidiju Valtner, na dan inauguracije Aleksandra Vučića ispred Doma Narodne Skupštine 31. maja.

Iz saopštenja tužilaštva

„Povodom događaja ispred Doma Narodne skupštine i na Trgu Nikole Pašića dana 31. maja 2017, a kada su prema natpisima u medijima napadnuti novinari koji su bili prisutni zbog izveštavanja o inauguraciji novog predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je po službenoj dužnosti, a na osnovu navedenih objava u medijima formiralo predmet radi provere medijskih navoda, te je odmah nakon toga uputilo pozive licima koja su smatrala da su oštećena kritičnom prilikom, a radi uzimanja izjava u prostorijama ovog tužilaštva. Dana 2. juna 2017. i 6. juna 2017. u prostorijama Prvog osnovnog javnog tužilaštva ispitana su sva lica koja su smatrala da su oštećena kritičnom prilikom. Sve izjave date od strane lica koja su smatrala da su oštećena kritičnom prilikom ovo tužilaštvo je tretiralo kao podnetu krivičnu prijavu protiv N. N. lica, te je sproveden jedinstveni postupak“, navodi se u saopštenju tužilaštva.