Lončareve optužbe su priče bez dokaza 1Foto: BETAPHOTO/ EMIL VAS

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar uputio je pismo Dojče veleu, nemačkom javnom servisu ZDF-u i nemačko-francuskom kanalu Arte povodom dokumentarnog filma „Vakcine za sve“, koji se bavi procesom vakcinacije u Srbiji, borbom protiv pandemije, i zataškavanjem broja preminulih, a koje su ove kuće ili prenele ili pisale o njemu, optuživši ih između ostalog da „nemaju savest“, da krivotvore realnost, te da oni, kao i sagovornici u filmu, „navijaju da korona pobedi“.

Pomenuti film, kako je preneo Dojče vele na srpskom, prati proces vakcinacije, ali i atmosferu koja vlada u Srbiji, a koja izgleda kao da korone nema, iako redovi vozila pred mrtvačnicama govore suprotno.

„Stotine svežih grobova svedoče o drami o kojoj se privatno priča, ali u medijskoj javnosti jedva da se govori“, kaže se u filmu.

Ministar Lončar smatra da je ovaj film krivotvorenje realnosti.

U svom pismu, koje je preneo u celosti sajt B92, on između ostalog kaže da je film u suprotnosti sa stvarnošću „koja se odvija u Srbiji, gde je 33 odsto građana dobilo obe doze vakcine“, a gde je „broj slučajeva kovid 19 opao za 66 procenata tokom poslednjeg meseca.“

On navodi i da je „istina da nikada nismo skrivali informacije niti zavarali javnost“, i da za razliku od nekih zemalja koje su prestale da objavljuju broj preminulih, Srbija to nije učinila.

„Pogrešili smo na oprezu, prijavljujući čak i one koji su umrli sa simptomima kovida 19, ali testirani negativno“, kaže Lončar, ističući da oni koji su se borili sa pandemijom u Srbiji imaju čistu savest i mogu „spokojno da spavaju“.

On takođe optužuje medijske kuće da im je teško da priznaju nešto u čemu je Srbija uspešna, da nemaju savest, da navijaju za koronu, poručivši im na kraju da im želi „svako dobro i spokojan san“.

Tokom jučerašnjeg dana Danas nije dobio odgovor od Dojče velea, ZDF-a, i Artea na pitanja o Lončarevom pismu.

Na drugoj strani, učesnici dokumentarnog filma – novinarka NIN-a Sandra Petrušić i predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić, koje je ministar takođe optužio da navijaju da korona pobedi, kažu da ovo nije prvi put da Lončar koristi ovaj izraz, iako nijednom do sada nije izneo podatke koji bi opovrgli tvrdnje da je broj preminulih od kovida u Srbiji veći od zvanično iznošenih podataka.

Sandra Petrušić, koja je u NIN-u objavila analizu u kojoj pokazuje da su ključni podaci tokom pandemije lažirani, za šta je juče dobila i nagradu NUNS-a za istraživačko novinarstvo Dejan Anastasijević, ističe da je pismo ministra Lončara „vrhunac bezobrazluka i prostakluka“ zbog čega razmišlja da ga tuži.

– Od početka pandemije prikupljala sam podatke da bih pomogla našim epidemiolozima koji su i sami bili svesni situacije a nisu očigledno smeli da zatraže informacije. Svi podaci, svi brojevi koje sam iznela dobijeni su od lokalnih zavoda za javno zdravlje i iza njih stoje potpisi njihovih predstavnika. Lončar dobro zna da ti brojevi nisu lažni, da za njih postoje dokazi koje sam ja bila spremna da ponudim i tužilaštvu i svima ostalima ako ih žele, kaže Petrušić. Ona smatra da je ovakva reakcija ministra usledila jer je film objavljen u stranim medijima.

– Lončar je vrlo zgodno prećutao na primer činjenicu da je ZDF pustio ovaj film u udarnom terminu. Da je tako nešto objavio bilo koji mediji u Srbiji, verujem da bi bio dočekan ćutanjem, i da bi se pravili ludi, kao što su i sve priče na sličan način ispraćene od strane vlasti. zaključuje Petrušić.

Rade Panić takođe ističe da zvaničnici nikada nisu izneli brojeve koji bi demantovali tvrdnje o lažiranju podataka tokom pandemije.

– Pozivam ministra Lončara da podnese krivičnu prijavu protiv mene ako smatra da su podaci koje sam izneo lažni. Sve izjave i podatke koje sam medijima davao zasnovani su na dokazima. Da li sam ja falsifikovao 150 potvrda o smrti koje sam predao Službi za borbu protiv organizovanog kriminala? Da je ministar hteo da dokaže da smo iznosili netačne podatke, on bi izašao sa brojevima i taksativno ih naveo, kaže Panić i napominje da ministar Lončar ništa nije uradio od onoga što su bile njegove zakonske obaveze tokom pandemije, a pomenuto pismo vidi u svetlu trenutnih pregovora o izbornim uslovima u Srbiji.

– Ja samo mogu da nastavim da ponavljam da nije bilo zaštitne opreme, da su se pacijenti primali u bolnice sa serološkim testovima, da se ni danas ne zna struktura testova. Voleo bih da sednemo bar 15 minuta sa ministrom Lončarom, a imali bismo da pričamo bar tri sata, pa da se vidi koliko ne bi znao šta da kaže. Sve što je uradio je pisanje drskog nediplomatskog pisma, u kome na neki način prigovara i strancima. Verujem da se to neko setio da u sklopu ovih pregovora o izborima, bar malo natrlja na nos Evropi i otuda ovo pismo, smatra Panić.

Film „Vakcine za sve“ emitovali su nemački javni servis ZDF i nemačko-francuski kanal Arte. Njegovi autori su novinari Eberhard Rile i Natalija Miletić.

Nesporni dokaz za umrle u Kraljevu

„Ovde u pismu, nemate ni jedan jedini podatak, ni jedan jedini broj, dokaz, a imate mnogo priče u prazno, što je SNS manir u predizbornoj kampanji, ističe Panić, koji je u februaru SBPOK-u predao 150 potvrda o smrti za novembar i decembar 2020. godine u Kraljevu, tokom kojih je gradski Zavod za javno zdravlje javio da su umrle 93 osobe.

Baljak: Priče o liderstvu Srbije apsurdne

Komentarišući navode ministra Lončara, filmski reditelj Janko Baljak kaže da je „manir ove vlasti ne samo da guši slobodu medija već i slobodu stvaralaštva“, koja se između ostalog ogleda i u dokumentarnim filmovima. „Dokumentarni film nije slepi odraz realnosti. Dokumentarni film predstavlja stav autora o svetu u kome živi. Koliko autora, koliko ljudi koji se određenom temom bave, toliko svetova i različitih viđenja. U tom je lepota sloboda stvaralaštva“, navodi Balajk. On ističe da je su sva poređenja Srbije sa drugima u procesu vakcinacije i priče o liderstvu apsurdne, jer proces vakcinacije ne bi trebalo da bude predmet takmičenja. „Vakcinacija je privatna stvar svakog pojedinca. Ne treba se takmičiti, biti zavidan ili druge zemlje omalovažavati u tom procesu. Takmičenje u svemu tome i ovo što se poslednjih dana dešava sa promovisanjem vakcinacije je van granica ljudskog dostojanstva“, dodaje Baljak.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Lončareve optužbe su priče bez dokaza”

  1. koga zovu „dr Smrt“ je ministar zdravlja!!!! O čijem li zdravlju on brine???!!!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.