– U gradu ima 13.000 slivnika koje mi čistimo redovno, ali je bar 10 odsto loše ugrađeno kad su pravljene ulice. Posle svake jače kiše, naše dežurne ekipe vrlo brzo intervenišu i otpuše sve kritične tačke, ali se pri sledećoj kiši priča ponavlja. Sve slivnike čistimo redovno, ali bi bilo dobro da se to čini i češće, za šta su nam potrebna veća sredstva. Početkom godine tražili smo 43 miliona dinara namenjenih za 27.500 čišćenja. Ali, Uprava za komunalne delatnosti nije odobrila takvo povećanje, tako da smo za ovu godinu dobili 21 milion dinara. Pola tog novca već je potrošeno, a treba imati u vidu da jesen i loše vreme tek dolaze – rekao je novinarima Dejan Petrović iz Službe za odnose sa javnošću JKP „Naisus“.

Petrović dodaje da problem otežavaju i izvođači građevinskih radova, kao i nesavesni građani. Nije retkost da posle komunalnih i građevinskih radova ostaju gomile peska i šuta, koje odlaze u slivnike čim padne jača kiša. Među Nišlijama nisu retki oni koji parkiraju automobile na slivnicima, tako da vozila „Naisusa“ ne mogu da im priđu. Takođe, pojedinci sa slivnika „odnose“ rešetke, pa se oni daleko lakše zapuše, jer različito đubre nesmetano ulazi.

U „Naisusu“ kažu da dobro znaju koje su tačke u gradu problematične nakon svih jačih pljuskova. Jedna od najkritičnijih je Zetska ulica, kod podvožnjaka, u blizini Kliničkog centra, ali ne zbog kolektora, koji je dobrog protoka, već zbog toga što je to mesto niže od okolnih ulica. Često su pod vodom i neki delovi Bulevara Nemanjića, inače najmnogoljudnijeg kvarta u Nišu, ali zbog malih betonskih cevi za odvod vode. U blizini najvećeg gradskog parka Čair problem pravi i korenje starog drveća, koje ulazi u sistem slivnika.

Tradicionalni apeli

U JKP „Naisus“ kažu da stalno upućuju apele kako bi se ovaj problem ublažio. I ovoga puta oni apeluju na grad za više sredstava za održavanje slivnika, a na izvođače radova koji rekonstruišu ulice da pri tom ne „zaboravljaju“ da isprave i nepravilnosti u sistemu slivnika. Građanima poručuju da posebno vode računa da ne parkiraju vozila preko slivnika.