LSV pozvala vlast u Srbiji da prestane sa pritiskom na medije 1Foto: lsv.rs

„Zastrašivanje i sludjivanje javnog mnjenja lavinom bombastičnih vesti koje najavljuju ratove i katastrofe, kao pomoć u učvršćivanju vlasti, nije svojstvo demokratskih sistema i, ako vladajući režim želi da nosi taj epitet, on mora dozvoliti medijima da rade svoj posao na profesionalan način“, ocenila je LSV u saopštenju.

LSV je podsetila i na podatke koje je nedavno objavio portal raskrikavanje.rs, da je u tri „prorežimska tabloida“ na naslovnim stranama objavljeno više od 700 lažnih vesti tokom prošle godine.

„Ovi podaci govore o veličini i težini pritiska cenzure i što je još simptomatičnije, sve prisutnije autocenzure. Oni koji prihvataju ulogu servisa vlasti zasipaju građane lažima i poluistinama, dok oni mediji koji odbiju poslušničko izveštavanje, doživljavaju najbrutalniju satanizaciju“, navela je LSV.

Stranka je podsetila i da se želja vlasti za kontrolom medija pokazala i kroz „još uvek potpuno nerazjašnjenu, ali svima jasnu, kupoprodajnu avanturu izmedju Kopernikusa, Telekoma i televizija Prva i O2“.

„Uvereni da je posao sumnjiv i u pojedinim nevladinim organizacijama tražili su brzu istragu i upozorili da je na delu dalje urušavanje medijskih sloboda i medijskog pluralizma. Od istrage su dobili samo odgovor ministra kulture Vladana Vukosavljevića da je kupovina obavljena u skladu sa zakonom“, podsetila je LSV.