Majić: Premijerka bi trebalo da se izjasni o zahtevu izvestilaca UN 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Na zahtev izvestilaca Ujedinjenih nacija (UN) da se Vlada Srbije izjasni o napadima i pritiscima na sudije Apelacionog suda u Beogradu – Miodraga Majića i Omera Hadžiomerovića, nadležni u Srbiji ostali su nemi.

Dok Majić smatra da bi o ovom pitanju trebalo da se oglasi i Ana Brnabić, kao još uvek aktuelna predsednica Vlade kojoj je visoko telo UN uputilo zahtev, Hadžiomerović ukazuje i na važnost postojanja Etičkog odbora koji bi sankcionisao narodne poslanike.

Specijalni izvestioci UN za slobodu sudija i pravnika i slobodu izražavanja uputili su Vladi Srbije zahtev da se izjasni o prošlogodišnjim verbalnim napadima poslanika Narodne skupštine na sudije Apelacionog suda u Beogradu – Miodraga Majića i Omera Hadžiomerovića. Čini se da su ovi napadi motivisani njihovim kritičkim stavovima o srpskom pravosudnom sistemu i zakonodavnim inicijativama, navodi se u obraćanju izvestilaca Vladi Srbije.

Oni su još pre godinu dana srpskim vlastima uputili pismo u kome oštro osuđuju svako narušavanje nezavisnosti sudstva. Do danas, međutim, nisu dobili nikakav odgovor.

Sudija Miodrag Majić za Danas ističe da nema saznanja da li je bilo ko u Vladi Srbije ili nadležnom Ministarstvu pravosuđa pogledao pismo izvestilaca UN.

– Vlada se pravi nema na takve zahteve i na taj način se nadaju da će slučaj proći, ako mu ne predaju previše pažnje. Ali, s obzirom na adresu sa koje stiže ovaj zahtev, mislim da bi i aktuelna predsednica Vlade Ana Brnabić trebalo da se izjasni, ukazuje Majić.

On dodaje i da je najmanje bitno što se u konkretnom slučaju radi o njemu i sudiji Hadžiomeroviću već da treba imati na umu da se bilo koji sudija može naći na tom mestu.

– Ovo nije individualni slučaj već prikaz onoga na šta ja već dugo upozoravam – a to je da mi nemamo institucije koje će reagovati kada, na primer, narodni poslanici tvrde nešto građanima a nemaju nikakvog osnova za to. Neki tužilac bi ovde trebalo da pokrene postupak i istraži njihove navode ali to se ne dešava, zabrinut je sudija.

Majić govori o ovoj inicijativi kao mogućoj podršci za ostale sudije, da ostanu dosledni u svom radu i poštovanju zakona, iako se domaće vlasti oglušavaju o kritike.

– Kada sam saznao za tu inicijativu, koja zaista dolazi sa visokog mesta, pomislio sam da ona može biti podstrek i drugim kolegama, da znaju da postoje međunarodni mehanizmi koji prate i vide šta se kod nas dešava. Nadam se da će to biti neka vrsta ohrabrenja, da znaju da to napolju nije dozvoljeno i da postoji neko telo, i to veoma važno koje će reagovati povodom napada i pritisaka na pravosuđe, naglašava Majić.

On dodaje da je problem što takve vesti teško dopiru do građana jer mediji nisu naročito zainteresovani za takve teme. Češće ga, kaže, zovu za „komentare oko toga ko je ušao u Farmu“ nego o pismu UN o pritiscima na sudije. Društvo sudija, prema rečima Majića, priprema se da ukaže javnosti o oglušavanju Srbije o zahtev UN, te možda na taj način veći broj ljudi sazna za ovo.

Sudija Omer Hadžiomerović takođe nema nikakvih informacija da li će nadležni reagovati povodom verbalnih napada na njega. On u razgovoru za Danas ukazuje i da bi pozitivno bilo kreiranje etičkog odbora pri Narodnoj skupštini koji bi se bavio ovakvim problemima.

– Taj potez izvestilaca UN je značajan načelno kao pokazatelj kako se naša država ponaša u procesu reformi i usklađivanja svog rada sa međunarodnim institucijama čiji je član. To govori i o jednoj političkoj nekulturi koja kod nas postoji, i o procedurama koje nisu dobro regulisane. Recimo postoji Kodeks za narodne poslanike ali ne postoji etički odbor koji bi preispitivao da li je kodeks prekršen, nadležni bi mogli da razmišljaju u tom pravcu, zaključuje Hadžiomerović.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

6 reagovanja na “Majić: Premijerka bi trebalo da se izjasni o zahtevu izvestilaca UN”

  1. U neuredjenoj pravnoj drzavi je nemoguce ocekivati pravovremenu reakciju od zaljubljene u udobnu fotelju i funkciju, koja po svoje misljenje verovatno pre nego sto se oglasi, odlazi kod svog sefa pa tek onda reaguje.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.