Manifestacija "Tesla na Đetinji" 10. jula 1Foto: Nenad Kovačević

Na platou ispred stare hidrocentrale „Pod gradom“ na reci Đetinji, prve hidrocentrale u Evropi koja je izgrađena 1900. godine po principima Teslinih polifaznih struja i druge u svetu, podignute pet godina posle iste takve centrale na reci Nijagari u Americi, najavljen je prigodan program.

Od 17 časova biće organizovana likovna kolonija na kojoj će akademski slikari stvarati dela sa motivima Tesle, stare hidrocentrale i reke Đetinje, a potom će uslediti otvaranje izložbe „Dve lepotice – centrale na Đetinji“. Na okruglom stolu „Tesla, večna inspiracija“ stručnjaci će govoriti o delu velikog naučnika, a najavljeno je predstavljanje časopisa „Nova galaksija“.

Centralna svečanost „Vizionarima u čast“, počeće u 21 čas, kada će, između ostalog, biti promovisana Fondacija „Dr Danica Grujičić“, dok će u kulturno-umetničkom programu nastupiti grupa „Ođila“. Tu manifestaciju, koja je prvi put održana pre tri godine, organizuju Grad Užice, Udruženje Užičana u Beogradu , Udruženje „Srpski Krivak“ i Udruženje „Tesla na Đetinji“