Foto: EPA-EFE-MAXIM-SHIPENKOVć

Njih dvoje će se najpre susresti u zgradi Ministarstva spoljnih poslova u 11 časova, da bi u popodnevnim satima krenuli put Guče, gde će posetiti 58. Dragačevski sabor trubača.

Zaharovu će u zgradi Načelstva dočekati domaćin ovogodišnjeg Sabora, ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, a dobrodošlicu u ime Dragačevaca će joj poželeti i načelnik Moravičkog okruga i predsednik Saborskog odbora Slobodan Jolović, predsednica opštine Lučani Vesna Stambolić i zamenik predsednika opštine Lučani Milivoje Dolović. Nakon dočeka, planirana je poseta Muzeju trube, kojom prilikom će predsednica opštine Lučani Vesna Stambolić ministru Dačiću uručiti Povelju Sabora. Veliko finale posete ruske zvaničnice prestonici trube očekuje se u 21 sat, kada će nakon uvodne numere Big Benda Dejana Petrovića, Mariji Zaharovoj biti dodeljena titula Počasnog gosta Sabora.

Dogovor o poseti između Dačića i „neustrašive plavuše“ kako je nazivaju zapadni mediji, pao je na neformalnom sastanku koji su dvoje zvaničnika imali u okviru ministarskog samita OEBS-a, jula prošle godine u Beču. Dačić je dan kasnije za domaće medije potvrdio da je „Zaharova sa oduševljenjem prihvatila njegov poziv“.

– Pozvao sam je da poseti Srbiju u avgustu. Obećao sam da ću joj biti domaćin i da ću je voditi u Guču. Nije oklevala da prihvati poziv, rekla je da obožava Srbiju i Srbe. Nije znala šta je Guča dok joj nisam objasnio, a prva asocijacija joj je bila modna marka „Guči“ – otkrio je Dačić pre nešto više od godinu dana.

Kada je ministar spoljnih poslova u pitanju, uz specifičan povod i mesto gde će se poseta odigrati, veliki su izgledi da ni ovog puta neće moći da prođe bez pesme. Naime, nakon što je Zaharova u julu prošle godine prihvatila njegov poziv, Dačić je za domaće medije najavio da je za „Mašu“ pripremio dve pesme, i to „Podmoskovske večeri“ i „Pukni zoro“. Takođe, ministar se zavetovao da je neće pustiti da ode iz Guče dok ne proba pečenje i svadbarski kupus.

Srpski ministar spoljnih poslova i šefica Biroa za informisanje ruskog ministarstva, godinama unazad imaju veoma osoben odnos, koji su uglavnom izgradili izvan protokola. Tako je Zaharova Dačiću jednom prilikom poklonila tompus sa njenim likom, za koji je on kazao da će ga zapaliti upravo prilikom njene posete Guči. Na specifičan poklon Ruskinje, šef srpske diplomatije uzvratio je tradicionalnim jelekom, nakon čega se Zaharova čudila kako je uspeo da joj uzme meru jer je „uvek bila vrlo oprezna“, te se našalila da je „zaboravio da stavi gornje dugme“.