Matorčević: Simonović je i dalje "vladar iz senke" 1Foto: Medija centar

Zaključno sa poslednjom tužbom, koja je Matorčeviću stigla prošlog petka, Simonović potražuje 3,6 miliona dinara na ime pretrpljene duševne boli. Iako osumnjičen da je nalogodavac za paljenje kuće Jovanovića u vreme dok je bio predsednik Opštine Grocka, Simonović ne prestaje da šalje tužbe protiv urednika tog sajta.

Matorčević za Danas objašnjava da je ročište po desetoj tužbi održano u julu bez njegovog znanja, te da je glavno ročište zakazano za novembar. U toj desetoj tužbi, po Simonoviću, sporan je tekst „Ekskluzivni prvoaprilski intervju! On sada jedva preživljava, nakon što je dao ostavku na mesto predsednika Grocke“.

– Sve Simonovićeve tužbe su pisane po istom principu. On tuži lično mene, iako sam neke tekstove prenosio iz drugih medija, poput lista Danas. Mislim da sam ja jedini slučaj u Srbiji ili bivšoj Jugoslaviji da 11 puta budem tužen od strane čoveka koji je bio predsednik opštine ili grada i protiv koga se već vodi sudski proces – ističe Matorčević.

Kako ukazuje naš sagovornik, Srpska napredna stranka (SNS) još se nije javno ogradila od Simonovića, niti ga isključila iz članstva.

– SNS sve prećutkuje, a kako se kaže u našem narodu: „Ćutanje je znak podržavanja“. Da se SNS odrekla Simonovića, sve bi bilo drugačije – naglašava za Danas urednik portala Žig info.

Prema njegovim rečima, Simonović je i dalje „vladar iz senke“ u Grockoj, jer svugde ima svoje ljude, tako da se stiče utisak da ga SNS štiti. Matorčević za Danas kaže da očekuje 111 tužbi od Simonovića, koji to najpre radi zbog novca, ali i da ga odvrati od daljih istraživanja.

I u poslednje dve tužbe Simonović traži odštetu od po 300.000 dinara. Kao razlog za tužbe, Simonović navodi da je Matorčević „u više navrata objavljivanjem tekstova na raznim internet stranicama izuzetno uvredljive sadržine neposredno uzrokovao štetu tužiocu – Dragoljubu Simonoviću“. U najnovijoj, 11. tužbi, Simonović je naveo tekst od 17. juna 2017 – „Za šaku *ovana, kada lopov broj jedan (Sima) postane onaj koji drži reč“.

Podsetimo i na to da je početak suđenja Dragoljubu Simonoviću za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića pre nekoliko dana odloženo i treći put – za 20. septembar. Kuća novinara Jovanovića izgorela je 12. decembra prošle godine, nakon što je, kako se navodi u optužnici, njeno paljenje naložio tadašnji predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović.

Simonović tvrdi da Žig info nije medij

Cenzolovka je pisala o tome da je Dragoljub Simonović u tužbama navodio da je Matorčević u Agenciji za privredne registre naveden kao zastupnik Medijskog centra Žig info, koji je registrovan kao udruženje. Simonović se poziva na Zakon o javnom informisanju, u kom stoji da „pravna i fizička lica, izdavači medija, moraju biti registrovani kod nadležnog organa Republike Srbije za obavljanje delatnosti“. „Na osnovu iznetog, a polazeći od činjenice da je navedeno udruženje u Agenciji za privredne registre registrovano za obavljanje delatnosti ostalih organizacija na bazi učlanjenja, a da u Registru medija nije ni registrovano, posredno se dokazuje da udruženje Medijski centar Žig info, kome je zastupnik tuženi Željko Matorčević, apsolutno nema nikakve veze sa pojmom medij, a još manje sa pojmom novinarstvo i novinarski poziv“, stoji u Simonovićevim tužbama.