Kako je istakao Prvoslav Mošić, predsednik Udruženja LJubimac, ovogodišnja manifestacija okupiće oko 700 izlagača sa 10.000 eksponata, što predstavlja impozantne brojke. Uz domaće, nastupaju i izlagači iz Rumunije, Bugarske, Makedonije, BiH, Mađarske, Austrije, Hrvatske i po prvi put – iz daleke Švedske.

Aktivnosti vezane za izložbu počele su 30. avgusta kad je u hangaru kraj Stočne pijace obavljen prijem eksponata, dok je u popodnevnim satima bilo obavljeno ocenjivanje. Po tradiciji, iste večeri u restoranu Hipodrom održana je Noć LJubimca i dodela priznanja. Drugi dan manifestacije počeće proglašenjem šampiona po rasama, dok je otvaranje izložbe sitnih i ukrasnih životinja, cveća i domaće radinosti u 11 sati, od kada će posetioci imati priliku da vide bogatstvo raznovrsnosti faune i flore koje neguju članovi Udruženja LJubimac. Svečano otvaranje pratiće i bogat folklorni program.

U subotu, 1. septembra na istom prostoru od 11 sati, po prvi put će se održati Revija dečijih ljubimaca, na kojoj će najmlađi imati priliku da predstave svoje kućne ljubimce, a svaki mali izlagač biće nagrađen. Poslednjeg dana 38. Međunarodne izložbe LJubimac 2018, održava se tradicionalna berza eksponata, najveća i jedinstvena na ovdašnjim prostorima.

Ovogodišnja manifestacija održava se uz pomoć Grada Požarevca, Turističke organizacije i pojedinih javnih preduzeća i preduzetnika, dok je generalni pokrovitelj Fabrika GEBI iz Čantavira.