Milan Dumanović vraćen u policiju 1Foto: EPA VALDRIN XHEMAJ

Do Dumanovićevog povratka u policiju došlo je nakon odluke Upravnog suda koji je poništio rešenje Disciplinske komisije MUP-a kojom je otpušten.

Kako za Danas objašnjava Dumanovićev advokat Vladimir Todorić, Upravni sud je naložio Disciplinskoj komisiji ponovo da odlučuje o ovom predmetu, a kako ne može da se vodi postupak protiv nekoga ko nije policijski službenik, Dumanović će formalno biti vraćen u službu.

– U obrazloženju odluke, Upravni sud je istakao da Disciplinska komisija nije dozvolila Dumanoviću da se izjasni na jedan dokaz koji je iznet u drugom stepenu, kaže Todorić dodajući da će se Dumanović najverovatnije voditi kao udaljen sa posla.

Paralelno sa disciplinskim postupkom, protiv Dumanovića i njegovog kolege Mladena Trbovića vodi se krivični postupak zbog odavanja službenih tajni pošto su medijima govorili o policijskoj akciji u Potočarima, gde su bili angažovani mimo zakona. Postupak protiv njih usledio je nakon što je njihova krivična prijava protiv nadređenih u MUP-u, uključujući i bivšu sekretarku UKP-a Dijanu Hrkalović, zbog zloupotrebe službenog položaja i trgovine uticajem.

U krivičnoj prijavi Dumanović i Trbović tvrdili su oni i njihove kolege iz Odeljenja za opservaciju i dokumentovanje bili angažovani mimo odluke suda i pod lažnim nalozima, kao i da su prikupljeni podaci korišćeni mimo zakona.

Naredni glavni pretres u postupku koji se vodi protiv njih dvojice zakazan je za septembar kada bi trebalo da svedoči upravo bivša sekretarka UKP-a Dijana Hrkalović.