Milanović povodom Oluje odlikuje jedinicu koju je vodio haški osuđenik 1Foto: BETAPHOTO/HINA/Mario STRMOTIC/DS

Povodom proslave vojno-policijske akcije Oluja predsednik Hrvatske Zoran Milanović dodeliće u četvrtak, na godišnjicu operacije, odlikovanja jedinicama Hrvatskog veća odbrane (HVO), među kojima su one koje se dovode u vezu s ratnim zločinima.

Kako javljaju banjalučke Nezavisne, pozivajući se na zagrebački Večernji list, jedno priznanje je namenjeno Vojnoj policiji HVO, a drugo jednici za posebne namene koja je delovala na području tadašnje Herceg-Bosne.

Upravom vojne policije HVO komandovao je Valentin Ćorić, jedan od osuđenih na Haškom sudu u slučaju Prlić i ostali, koji je kažnjen sa 16 godina zatvora.

U presudi Haškog suda piše da je Ćorić do 10. novembra 1993. godine igrao ključnu ulogu u funkcionisanju mreže zarobljeničkih centara HVO, kao i da je doprinio da se „hiljade muslimana drže u zatočeništvu pod teškim uslovima, da se prebijaju, zlostavljaju i ponižavaju“, navodi se u tekstu.

Večernji list podseća da je u Vojnoj policiji HVO služio i Berislav Pušić, još jedan osuđenik na dugogodišnju kaznu u slučaju Prlić i ostali, čovek koji je kasnije imenovan za šefa Službe za razmenu i Komisije za zarobljeničke objekte.

Milanović bi mogao da odlikuje i Željka Džidića, komandanta 3. čete Vojne policije HVO u Mostaru, koji je oktobra 2011. godine pobegao u Hrvatsku neposredno pre početka ponovljenog suđenja za ubistva zarobljenih pripadnika Armije RBiH počinjenih 1993. godine u Mostaru.

Hrvatska će 5. avgusta svečano obeležiti 26. godišnjicu Oluje, u kojoj je proterano više od 200.000 Srba.

Akcija je počela ofanzivom na područja Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije, odnosno na samoproglašenu Republiku Srpsku Krajinu.

Prema izveštajima međunarodnih i domaćih organizacija, ubijeno je 80 civila koju su bežali u koloni traktora i automobila, a zabeleženo je i ogromno uništavanje i pljačkanje imovine Srba.

Po podacima hrvatskog Helsinškog odbora za ljudska prava, do kraja 1995. godine oko 400 Srba je ubijeno u svojim kućama.

Za zločine počinjene u Oluji niko nije odgovarao pred Haškim tribunalom. Optužbi su oslobođeni generali hrvatske vojske Ante Gotovina i Mladen Markač.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.