Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

List Vreme, međutim, donosi i vest o tome da je tokom prve četiri godine nakon tragične smrti Kralja Aleksandra njegov grob na Oplencu posetilo milion hodočasnika. Postavljeno je, piše, 24.000 venaca cveća i 1.000 metalnih venaca i kandila.

U tekstu se njegov grob opisuje kao „najveća narodna svetinja koju posećuju stanovnici svih naših krajeva“ i da su ljudi koji dolaze iz najrazličitijih delova države i na različite načine svakim danom sve brojniji.

„Dolaze i mnogi stranci da vide hram u kojem je sahranjen Veliki Kralj“, piše Vreme.

Na stranama razonode istog dana u ovom listu objavljena je i vest o mladoj eigpatskoj kraljici Faridi, koja „izgleda da nije samo neobično lepa nego i vrlo energična“. Naime, kako se dodaje, ona je prva egipatksa kraljica koja je štrajkom protestovala protiv muslimanskog običaja da žena mora u svakom slučaju da bude podređena.

Zanimljivo je i da je list u ovom broju objavio i da pokreće konkurs za utakmicu u gajenju pšenice.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Pravda trećeg dana septembra pre 80 godina donosi i foto reportažu sa vešću da je na Banjici održana proba revija naše vojske koje će se održati na rođendan Kralja Petra Drugog 6. septembra.

Prenosimo i kako je izgledao strip u ovom broju Pravde.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.