Na osnovu odobrenja tadašnje savezne vlade iz januara 2003. godine doneto je Rešenje o dodeljivanju sredstava Koordinacionom telu za opštine juga Srbije u iznosu od 200 miliona dinara za početak radova na izgradnji baze. Na čelu Koordinacionog tela tada je bio Nebojša Čović, potpredsednik Vlade Srbije i jedan od inicijatora za izgradnju ovog objekta. Resor odbrane vodio je aktuelni predsednik Boris Tadić. Komandant Združenih snaga bezbednosti, vojske i policije u regionu juga Srbije bio je sada penzionisani general Ninoslav Krstić, a na čelu policije nalazio se Zoran Živković. Na otvaranju se pojavio samo sada penzioner Ninoslav Krstić, ali ne i Nebojša Čović i Zoran Živković, što su novinari prokomentarisali da „pobednici pišu istoriju“.

Prvobitna ideja bila je da ovaj objekat bude namenjen za smeštaj i pripadnika policije, ali je vlada na čelu sa Vojislavom Koštunicom i ministrom MUP-a Draganom Jočićem „izašla iz projekta“, pa je objekat ostao prevashodno namenjen vojsci. Iako je izgradnja baze počela 2003.godine, radovi su zbog nedostatka novca prekidani i nisu se odvijali u skladu sa predviđenom dinamikom. Tek 2005. godine uz ulaganje od 395 miliona dinara otkupljeno je zemljište i izvedeni radovi na infrastrukturi. Napravljen je i novi urbanistički plan koji je objekat u potpunosti prilagođen potrebama vojske.

Vojna baza „JUG“ nalazi se na oko pet kilometara od centra Bujanovca, sa leve strane autoputa Beograd – Niš – granica sa Makedonijom. Kompleks se prostire na 35 hektara zemljišta sa 66 objekata, od čega su 44 objekta visokogradnje ukupne površine 22.000 kvadratnih metara.

Potpukovnik Slađan Stamenković, komandant 41. pešadijskog bataljona, ujedno je i komandant baze „JUG“, rekao je novinarima da je jedinica kojom komanduje sastavljena od isključivo profesionalnih vojnika, i da sada „imaju neuporedivo bolje uslove za rad nego što je to do sada bio slučaj“.

– Potrebno je da prođe izvesno vreme da se ljudstvo privikne na nove objekte i uslove koje im baza pruža. Pored svih resursa u samoj bazi, ukupno 96 hektara zemljišta oko nje biće na raspolaganju pripadnicima Vojske Srbije za obuku – navodi Stamenković. I zaista, treba se naviknuti na „nenormalnost“ spavanja u sobi sa četiri kreveta, uz to da svaka soba ima zasebni toalet i tuš kabinu.

Za brigadnog generala i komandanta 4. brigade Kopnene vojske Srbije Milosava Simovića jedan od najvažnijih aspekata postojanja baze „JUG“ je i „bolja kontrola i bezbednost Koridora 10 koji ima regionalni i međunarodni značaj“.

– Izgradnja je trebalo da traje kraće, ali sada je najvažnije da je baza otvorena – veli Simović, navodeći da je „najvažnija bezbednost svih građana juga Srbije“. Baza „JUG“ se razlikuje od ostalih kasarni Vojske Srbije. Oko baze je ograda visoka oko tri metra sa bodljikavom žicom čime se sprečavaju „nenajavljene posete“, a u objekat se može ući na dva mesta – na glavnom ulazu i kroz kontrolnu stanicu gde prolaze automobili. Restoran raspolaže sa 2.000 mesta, a postoji i ambulanta i pres centar sa internet vezom, kao i stadion sa oko 800 sedišta koja su simbolično ofarbana u bojama srpske trobojke.