Ministarstvo objavilo preliminarnu rang listu za sufinasiranje projekata pošumljavanja 1Foto: Pixabay/Faiknagiyev

Ministarstvo za zaštitu životne sredine objavilo je preliminarne rang liste projekata pošumljavanja, koje će finasirati u cilju zaštite i očivanja predeonog diverziteta u ovoj godini, kao i projekata nabavke, zamene, rekonstrukcije i sanacija kotlarnica za grejanje u 2021. godini.

Rang listu možete pogledati ovde. Oba konkursa bila su objavljena 1. februara, a za sredstva za sufinansiranje nabavke sadnica i izvođenje radova za pošumljavanje zemljišta autohtonim vrstama drveća i žbunja na zemljištu koje je u nadležnostui jedinica lokalne samouprave stigle su 52 prijave.

Komisija je prihvatila 38 projekata za čiju realizaciju je odobreno 99,9 miliona dinara. Među odobrenim projektima su i dva iz Borskog okruga: opštine Negotin i gradu Boru. Negotinu je odobren projekat pošumljavanja u cilju zaštite i očuvanja predeonog diverziteta park šume „Cvećara“ i dela naselja „Veljko Vlahović“ u Negotinu i to u traženom iznosu od 3,83 miliona dinara.

Gradu Boru je odobren takođe pun projektno traženi iznos od 74,9 hiljada dinara za povećanje šumskog fonda u gradu u cilju sanacije degradiranih površina. Što se drugog konkursa tiče, stiglo je 69 prijava, za Ministarstvo će finansirati 24 projekta među kojima je i rekonstrukcija kotlarnice upravne zgrade Muzeja Krajine u Negotinu, za šta je odobreno 1,3 miliona dinara.