Ministarstvo odbrane da spreči dalje kadrovsko devastiranje fabrike 1Foto: FoNet/ MOD

Pored Darka Ranđelovića, koji je smenjen sa mesta direktora Direkcije proizvodnje, ističe se u sindikalnom saopštenju, smenjen i veći broj upravnika i rukovodioca pogona, u kojima se odvijaju najvitalniji proizvodni procesi. „Osuđujemo ovakav način kadrovanja i pozivamo Ministarstvo odbrane da spreči dalje kadrovsko devastiranje fabrike koje može imati nesagledive posledice na održavanje proizvodnih procesa“, poručeno je iz oružarskog Sindikata. Ta sindikalna organizacija i njen lider Dragan Ilić izloženi su „do sada nezabeleženoj torturi fabričkog Nadzornog odbora“.

Zbog hajke koja se, nakon prošlogodišnjih višemesečnih protesta i generalnog štrajka oružara vodi protiv Sindikata „Zastave oružja“ i njegovog predsednika Dragana Ilića, u kragujevačkoj fabrici, krajem prošle sedmice boravilo je rukovodstvo Saveza samostalnih sindikata Srbije, na čelu sa liderom te sindikalne asocijacije LJubisavom Orbovićem, nastojeći da spreči dalji progon sindikalnih funkcionera i aktivista u toj fabrici.

Podsetimo, s tim u vezi da su fabrički Nadzorni odbor i predsednik tog organa upravljanja, pukovnik Ivica Marjanović, protiv Dragana Ilića u poslednjih godinu dana, podneli više krivičnih prijava, zbog navodnog ugrožavanja poslovanja i bezbednosti fabrike i drugih „nedela“. Nadzorni odbor optužuje Sindikat i Ilića i za navodno „finansiranje Demokratske stranke i lista Danas“. Sindikat „Zastave oružja“ još pre mesec dana je od Vlade Srbije i Ministarstva dobrane tražio da, zbog neispunjavanja zahteva zaposlenih i prekoračenja ovlašćenja, Nadzorni odbor u toj fabrici bude razrešen. Vlada i Ministarstvo, međutim, do sada nisu reagovali, a gotovo je sigurno i da Nadzorni odbor neće da bude smenjen.

Bolji poznavaoci ove problematike smatraju da je suština progona sindikalnih funkcionera i aktivista u Zastavi oružju da se suzbije svaki vid otpora u kragujevačkoj fabrici kako bi se, kao što je naš list svojevremeno upozoravao, izvoz Zastavinog oružja stavio pod kontrolu domaćih trgovaca oružjem, bliskih vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci, koji, kako tvrde u svetu oružarskog biznisa, stoje i iza smene na čelu Zastavine fabrike oružja, u jesen prošle godine, kada je pukovnika Milojka Brzakovića, bez ikakvog obrazloženja, zamenio Mladen Petković, koji je u Kragujevac doveden iz valjevskog „Krušika“.

Naš list je o ovome, ali i o temama vezanim za poslovanje Zastave oružja nedavno pokušavao da razgovara sa direktorom Petkovićem. On je taj razgovor najpre prihvatio, čak je bio dogovoren i termin, koji je prvo pomeren na nekoliko dana, nakon čega se Petković više nije javljao.

Otac Nebojše Stefanovića

Prema istraživanju BIRN-a, „Krušik“ je, u 2017. godini, u vreme direktorovanja Mladena Petkovića, koji se, prema dostupnim informacijama, ubraja u viđenije članove Srpske napredne stranke, minobacačke mine i određene vrste raketa kupcima na inostranim tržištima prodavao i posredstvom oca ministra policije Nebojše Stefanovića – Branka Stefanovića. On, prema navodima medija, oružje i vojnu opremu u poslednje vreme prodaje preko kompanije GIM u vlasništvu Gorana Todorovića.