Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, film je na RTS-ovom jutjub kanalu za manje od 24 sata gledalo više desetina hiljada ljudi.

Film je rađen u koprodukciji Ministarstva odbrane, Vojno filmskog centra „Zastava film“ i Radio televizije Srbije, a autorka filma je Slađana Zarić.

Nastao je na osnovu autentičnih arhivskih video snimaka i svedočenja više od 30 sagovornika a igrane scene u filmu predstavljaju rekonstrukciju događaja na osnovu sećanja učesnika bitke, pripadnika 549. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije.

Bitka na Paštriku trajala je od 26. maja do 14. juna, a cilj te operacije bio je spajanje snaga OVK iz Albanije sa snagama OVK koje su se nalazile na teritoriji Kosova.

Na jugoslovenskoj strani borili su se pripadnici 549. motorizovane brigade VJ, 72. specijalne brigade i grupe ruskih dobrovoljaca, dok su sa druge strane, osim pripadnika OVK, učestvovali i pripadnici regularne albanske armije, strani savetnici i NATO avijacija.

U borbama na Paštriku poginulo je 26 pripadnika Vojske Jugoslavije a 126 ih je ranjeno, dok je kosovska Komisija za određivanje statusa veterana utvrdila da su u rejonu Paštrika za vreme trajanja bitke poginula 453 pripadnika OVK, a oko 700 ih je ranjeno.

Povezani tekstovi